Свечано затварање EESTech Challenge локалне рунде и проглашење победника овог такмичења у програмирању, одржано је данас у свечаној сали Факултета техничких наука, а за победнички тим, који ће се у мају у Минхену такмичити са још 19 најбољих из Европе, проглашен је “Инсектицид”.04-03-19-1

Свечаном затварању EESTech Challenge локалне рунде присуствовали су председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и декан ФТН-а проф. др Раде Дорословачки.

– Налазимо се у храму знања када су техничке науке у питању и оно што охрабрује јесте да имамо младе људе који су на овом такмичењу показали да ће сигурно бити раме уз раме са својим вршњацима широм света када је у питању област “интернет ствари”, даљинских управљивих система – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.04-03-19-2

Он је додао да Нови Сад са поносом носи титуле Омладинске престонице Европе и Европске престонице културе, али и “да смо силицијумска долина региона”.

– Факултет техничких наука препознат је у целом свету као расадник врсних инжењера, па тако и у области информационих технологија – закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић казао је да у недељи “Путоказа”, Сајма образовања, ово такмичење представља “важан путоказ, где млади и креативни људи, наоружани знањем, представљају снагу привредног препорода”.04-03-19-3

– Ови млади људи показују да су не само талентовани, него и врло одговорни према својој будућности. Само дигитализована, само креативна и иновативна Србија је партнер са свим у окружењу – истакао је проф. др Милошевић.

Декан ФТН-а проф. др Раде Дорословачки поручио је студентима да су оваква такмичења подстрек за младе људе да постану научници. Он је свим такмичарима пожелео успех у даљем раду, док је председник студената електротехнике Европе, локални комитет Нови Сад Никола Милић објаснио да такмичење из годину у годину има све више тимова, те да је на овом, трећем по реду такмичењу, учествовало осам тимова.

– За нас студенте такмичење пружа прилику да стекнемо нова знања и нова искуства – прецизирао је Милић.04-03-19-4

Финална рунда ове године одржава се у Минхену и на њој ће учествовати 20 најбољих тимова Европе. Такмичење ће се одржати у мају, а представник победничког тима “Инсектицид” Вукашин Јанковић појаснио је да се екипа бавила производњом решења за такозвану “паметну фарму”.

– То је област ИТ индустрије који се назива “интернет ствари”. То је широка област која се бави повезивањем више мањих уређаја у један велики систем како би се они могли са даљине складно контролисати – казао је Јанковић.