Састанак “За више жена на местима одлучивања”, који за циљ има подстицање већег учешћа жена у одлучивању на локалном ниову, одржан је данас у Скупштини Града Новог Сада.12-03-19-1

Састанак се спроводи у оквиру МАТРА програма Београдског фонда за политичку изузетност, у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности и уз финансијку подршку Амбасаде Краљевине Холандије, а учеснице данашњег скупа поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да Нови Сад прати тренд који је постављен на нивоу Србије.

– Новосадски парламент тренутно има 29 одборница, што је скоро 40 одсто од укупног броја. Од 2012. године, Скупштину града су водиле две жене и два мушкарца. Много је примера да Нови Сад прати тренд који је постављен на нивоу Србије, а то је да имамо жену на месту председнице републичког парламента, председницу Владе Републике Србије, гувернерку Народне банке Србије – подвукао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.12-03-19-2

Он је додао да Град Нови Сад, носилац две европске престижне титуле, прати све оно што се дешава у Европи, подсетивши да је и Повереница за заштиту равноправности недавно Граду Новом Саду доделила награду за град једнаких могућности, која се додељује у циљу промовисања и јачања равноправности на свим пољима и стварања бољих и праведнијих услова за живот свих грађана и грађанки у локалним заједницама.

Програмска координаторка Београдског фонда за политичку изузетност Светлана Стефановић објаснила је да је пројектом обухваћено осам градова и општина Србије.

– Идеја је да из прве руке сазнамо који су то изазови с којима се сусрећу жене у локалним самоуправама које су на позицијама одлучивања али и које нису на таквим позицијама. Идеја је да представимо оно што већ постоји од механизама, како се такви механизми могу искористити, а како би жене заузеле још више места на којима се доносе одлуке – прецизирала је Стефановић.12-03-19-3

Маја Седларевић, испред Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине, је подсетила да је закон којим су утврђене квоте, као мера афирмативне акције, донет 2012. године.

– Од тада бележимо квантитативни скок броја жена у свим парламентима, како локалним тако и у Скупштини АП Војводине и републичкој Скупштини. То је најбољи доказ да без квота не би било жена у парламентима – прецизирала је Седларевић.

Она је додала да су квоте допринеле томе “да је квантитет дао квалитет”, те да жена има више од 30 процената у свим парламентима, као и да има много активних жена у парламентима.