Награда “Мирослав Антић”, која се додељује у оквиру манифестације “Антићеви дани”, уручена је вечерас на свечаности у Градској кући лауреату Дејану Алексићу за најбољу збирку песама у 2018. години “Радно време раја”. 15-03-19-1

Награду је уручио председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Одбора манифестације “Антићеви дани” Здравко Јелушић, поручивши да је ова награда једно од најзначајнијих признања у Новом Саду, које се додељује у области књижевног стваралаштва.

– Ово признање носи име Мирослава Антића, једног од најсвестранијих савремених стваралаца за кога слободно можемо да кажемо да је својим делом обележио једну епоху, остављајући за собом траг вечности и тако постао неодвојиви део не само свих оних који би се могли сврстати у генерацију “плавог чуперка” него и свих оних потоњих нараштаја који су одрастали уз његову поезију и прозу – поручио је Јелушић.15-03-19-2

Он је додао да Мирослава Антића увек доживљавамо као “једног од нас”, али и једног од оних “обичних” људи који су се својим талентом и посебношћу уздигли до границе свевремености, “до онога што представља праву и истинску бесмртност”.

– Читајући његову прозу или поезију лако ћемо се пронаћи и препознати међу одредницама простора и времена коме припадамо, у свој оној љубави, срећи и свим оним другим “ситницама које живот значе”. Ова манифестација и дани које му посвећујемо, па и признање које се додељује, представљају наш допринос чувању успомене на мисли, речи и поруке које су одсликавале правог великана, уметника који се бавио дубоким и тешким бременом филозофије живота, али уметника који је на најнепосреднији начин знао да се приближи обичном човеку и дотакне свачије срце – казао је Јелушић.15-03-19-3

Он је подсетио да је жири за доделу награде “Мирслав Антић” ове године био суочен не само са изазовом који увек подразумевају избори најбољег у неким оквирима, него и са дубоко емотивним изазовом огромне празнине коју је својим одласком оставио проф. др Драшко Ређеп један од зачетника манифестације и свакако најбољи познавалац дела Мирослава Антића.

– Верујем да ће се они који ће и убудуће наставити да брину о трајању ове манифестације са великим пијететом ослањати на баштину која им је остављена и да ће са истим жаром наставити да је негују, а то је свакако и наш дуг према Драшку Ређепу – казао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

У одлуци трочланог жирија, у саставу Мирослав Радоњић, Мина Ђурић и Ненад Шапоња, наведено је да “у извесном смислу Дејан Алексић, који је и запажени песник за децу, наставља дијалог са песничким опусом Мирослава Антића”.

– Одлука је доносена после увида у песничку продукцију на српском језику у протеклој години, уз аргументовану анализу књига које су се нашле у најужем избору. Дејан Алексић је песник, драмски писац и књижевни стваралац за децу, чија поезија је већ увелико препозната на мапи савременог српског песништва. Књига “Радно време раја”, компонована у нарастајућем трогласју, открива нам се као провокативан песнички знак нашег времена. Њена игра ироније и истанчане песничке имагинације одраз је једног сувереног алтернативног света. Залазећи и у живот и у онтологију песме, у исто време, разграђујући њене митологеме, Алексић нам нуди врцаву игру метафора и живих песничких слика – наводи се, између осталог, у одлуци жирија.15-03-19-4

Примајући награду, Дејан Алексић је навео да је писање песама тиха и посвећена делатност, “која не почива на амбицији повученог ствараоца да мења свет, али свакако може да мења поглед на свет”.

– Тај поступак није лак и једноставан, јер поезија од свог читаоца тражи повлашћено време и дубину читалачких увида. Зато су читаоци поезије малобројни, али несумњиво најдрагоценији у великој читалачкој породици неке одређене културе. Сваки песник, већ према својим способностима тежи да изгради стваралачку индивидуалност, тражи прави тон, простор и кључ свога песничког израза. То се постиже веома ретко, а још ређи су они којима је пошло за руком да своје песништво уграде у хоризонт својеврсне филозофије живљења и поимања света. Један од њих је ван сваке сумње и онај чије име носи престижно признање, а које вечерас имам част и задовољство да примим – поручио је Алексић.

Он је додао да Мирослав Антић по много чему јединствен стваралац, “самим тим и врло усамљен, особен, на различите начине и са различитих становишта тумачен и схватан”.

– Један је од највољенијих, не само међу читаоцима поезије, већ уопште, будући да је његово дело прихваћено као трајна књижевна вредност у најширој читалачкој и културној јавности – закључио је Алексић.

Поред доделе награде, током свечаности одржан је уметнички програм, а рецитована је поезија Мирослава Антића, као и Дејана Алексића. Вечерашњој свечаности у Градској кући и уручивањем награде “Мирослав Антић”, завршена је овогодишња манифестације “Антићеви дани”.