На данашњој редовној седници Комисије за представке и предлоге грађани су имали прилику да изнесу своје представке, а поднета је и једна грађанска иницијатива.

Група грађана, коју чине ученици трећег разреда Гимназије „Живорад Јанковић“, предали су Комисији своју иницијативу под називом „Чесме поново у центру и парковима града Новог Сада“. Како су истакли у свом образложењу, циљ је изградња чесми на прометним местима и местима повећане физичке активности на територији града. Према њиховим речима, пружајући грађанима свежу, бесплатну и бактеријски исправну воду, решиће се проблем жеђи грађана током врућих летњих дана, а чесме ће и улепшавати град. С обзиром да је Нови Сад Омладинска престоница Европе, прихватањем ове иницијативе, Град би показао да подржава младе и њихове иницијативе – навели су даље у образложењу.

Представница Скупштине станара из Улице Модене број 1 – Танурџићеве палате, предложила је да им Град помогне у сређивању спољашњег изгледа њихове зграде, јер, како је нагласила, последњи пут је окречена пре 40 година. Такође је поставила питање због чега Завод за заштиту споменика културе не реагује на несавесно постављање разнобојних ролетни, што нарушава екстеријер ове грађевине под заштитом.

Управник зграде у Дунавској улици број 23 обратио се Комисији због проблема у пасажу те зграде где су, како је рекао, бехатон коцке поломљене, на појединим местима и потпуно пропале, па је кретање веома отежано и небезбедно. То је нарочито изражено ноћу, јер у читавом пасажу не постоји осветљење. Према његовим речима, то је сам центар града и што пре треба предузети мере да се отклоне ти недостаци.

У Улици Стевана Момчиловића грађанима проблем прави високо дрво јаблана. Како су нагласили, то дрво је више од пет спратова, а највећи проблем је корење које је пробило у канализациони систем, па често долази до загушења канализације.

Комисија је донела закључак да се сви предлози и представке упуте надлежним институцијама, како би их размотрили и у што краћем року одговорили. На седници су разматрани и пристигли одговори на раније поднете представке, који ће бити прослеђени на кућне адресе суграђана.