Свечана академија, поводом Дана Факултета техничких наука, одржана је данас у амфитеатру “Никола Тесла” на ФТН-у, а током свечаности најбољим професорима, сарадницима и студентима, додељена су признања и награде за постигнуте резултате у 2018. години.17-05-19-1

На Свечаној академији присутне је поздравио и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да у годинама оснивања Факултета техничких наука нико није веровао да ће ФТН постати оно што данас јесте.

– Град Нови Сад је крајем 60-их година прошлог века створио Факултет техничких наука. Међутим, кроз историју је исто тако овај факултет стварао Нови Сад. Овде су остајали и радили многи научници, многи инжењери препознатљиви у свету. Ви, студенти, морате бити поносни што студирате и што ћете завршити Факултет техничких наука – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.17-05-19-2

Он је додао да и Нови Сад има разлога да се поноси овим факултетом, те да ће тако “бити и у будућности”, апелујући на наставни кадар и старије студенте Факултета техничких наука да на млађе колеге преносе веру да студирају добар факутет и да завршавањем овог факултета помажу држави.

– Факултет техничких наука је спој науке, образовање и привреде. Он даје фантастичну основу за оно што могу да искористе они који желе да се посвете унапређењима савремене цивилизације – закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Помоћник министра за високо образовање у Министарству просвете др Бојан Тубић прецизирао је да је један од приоритета и стратешких циљева Министарства интернационализација високог образовања.

– Универзитет у Новом Саду и Факултет техничких наука на том пољу постижу запажене резултате. Поред тога, повезивање са праксом је нешто што је потребно нашим високо-школским установама, пре свега повезивањем са тржиштем рада, са послодавцима и због тога смо ми, подстакнути примером Факултета техничких наука, иницирали закон о дуалном моделу студија на високом образовању, како би смо тај процес повезивања привреде и факултета што више подстакли – оценио је др Тубић.17-05-19-3

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да Факултет техничких наука већ 59 година инсприше све.

– Када смо размишљали о повезивању науке и привреде, на Факултету техничких наука смо нашли тај разлог. Данас, када говоримо о акредитацији, о дигитлизацији, о другачијем односу према студентима, такође овде можемо наћи инспирацију – казао је проф. др Милошевић.

Декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки поручио је да је током претходног периода било пуно догађаја значајних за ФТН. Он је подсетио да се усељење у првих 10.000 квадрата нове зграде Технолошког парка очекује у септембру, док ће усељење у остатак од 20.000 квадрата бити следеће године.17-05-19-4

– Студенти виде да овде може пуно да се научи, да после факултета може да се запосли – закључио је проф. др Дорословачки.

Проректор за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац-Кузмановић честитала је Факултету техничких наука на до сада постигнутим успесима, јер су “успеси вашег факултета и успеси Универзитета у Новом Саду”.

– Факултет техничких наука је једна од најсавременије високообразоване институције у региону, познат и признат у целом свету, а инжењери образовани на овом факултету раде и постижу запажене резултате у разним компанијама – подвуклa је проф. др Подунавац-Кузмановић.