Чланови Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству на данашњој седници, већином гласова, утврдили су Предлог одлуке о успостављању сарадње између Града Новог Сада и Града Таверњи, потом Предлог одлуке о успостављању сарадње између Града Новог Сада и Града Сен Лу Ла Форе и Предлог одлуке о успостављању сарадње између Града Новог Сада и Града Енгијен Ле Бен, сва три града из Француске, и упутили га Скупштини Града Новог Сада на разматрање.

Према предлозима одлука, стране потписнице, на основу Писма о намерама за успостављање сарадње, потписаног октобра 2016. године у Сержију у Француској, изражавају спремност и заинтересованост за даљу промоцију и продубљивање узајамних односа и сарадње у областима од заједничког интереса. Према предлозима одлука, стране потписнице ће успостављати и развијати партнерске односе на основу узајамности и равноправности у сфери делатности које су од обостраног интереса, и то у области: економије, привреде, културе, образовања, са посебним акцентом на високо образовање, екологију, социјалне политике, као и у областима информационих технологија, туризма и спорта.

Како је навео у образложењу помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Петровић, Град Нови Сад већ дуги низ година развија веома плодну и континуирану сарадњу са једним од најразвијених департмана Француске, Вал д’Оаз-ом (долина Оазе), у чијем саставу се налазе и три града са којима Нови Сад има потписано Писмо о намерама о сарадњи, Таверњи, Сен Лу Ла Форе и Енгијен Ле Бен. Као резултат вишегодишње сарадње у многим сферама друштвеног живота, обе стране су изразиле спремност да потпишу документ јаче правне снаге, споразум о успостављању сарадње између Новог Сада и три француска града, а као доказ томе је и предаја оригинала предложеног споразума градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, парафираног од стране три градоначелника, током последње посете делегације департмана Вал д’Оаз Новом Саду, априла 2019. године.