Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и директор ЈП “Урбанизам – Завод за урбанизам” Душан Миладиновић разговарали су данас са представницима грађана, становницима зграда у околини парцеле где треба да се изгради нова зграда правосудних органа, која је предвиђена Планом детаљне регулације блока правосудних органа у Новом Саду.03-06-19-2

Нова зграда суда предвиђена је да се гради на парцели на углу улица Стражиловске и Максима Горког, а становници овог кварта оивиченог Радничком и поменутим улицама, негодују због потенцијалног сечења стабала у делу дворишту где треба да се изгради подземна гаража за потребе новог суда. Састанку су присуствовали и стручњаци Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Састанак са грађанима овог дела града иницирао је председник Скупштине града, који је истакао да је данашњи сусрет први у низу разговора са суграђанима, како би се дошло до решења које би задовољило све стране.

– Наша је обавеза да седнемо и разговарамо са грађанима, посебно када је реч о квалитету живота. Трудимо се да Нови Сад буде боље место за живот, а очување зелених површина је свакако један од приоритета. Овакви разговори треба да допринесу проналажењу решења, јер сматрам да смо сви ми, без обзира да ли се ради о градоначелнику, председнику Скупштине града или било ком грађанину, на истој страни и да су нам жеље исте: лепши и бољи Нови Сад – истакао је председник градског парламента Здравко Јелушић.03-06-19-3

Грађани су током сусрета у Скупштини објаснили да желе да се очува зеленило, апсострофирајући стабла која се налазе у дворишту. Како је речено на састанку, изградња зграде суда и подземне гараже изводи се под посебним условима о организацији суда, а изградњу будућег објекта финансира Европска унија.

Током разговора је договорено да се током наредне две недеље одржи још један састанак, где би се изнела могућа решења, од очувања постојећих стабала, садње нових оформљених дрвећа старости 10 и више година поред планиране подземне гараже, потенцијалне обнове дела дворишта и крова постојеће подземне гараже, садња прилагођеног дрвећа изнад нове подземне гараже, али и других недоумица на које су грађани указали.