Годишња скупштина Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду, одржана је данас у згради Платонеума. Присутне чланове САНУ, као и госте Годишње скупштине поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да последица тога што је у Новом Саду Огранак САНУ јесте то да овај град буде препознат, не само у Србији него и широм Европе, као центар науке, образовање и културе.05-06-19-1

– Есенција интелектуалног потенцијала кроз векове у овом граду је довела до тога да имамо Огранак САНУ у Новом Саду и велика ми је част што могу да вас поздравим у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, своје и у име грађана Новог Сада – казао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Он је члановима САНУ поручио да “ми грађани вас видимо као институцију мудрости”.

– Нажалост, на овим турбулентним просторима у овим турбулентним временима, не могу да кажем да се мудрост увек цени, али нам је свима потребна – рекао је Јелушић, подсетивши да се аплицирајући за Омладинску престоницу Европе и Европску престоницу културе, Нови Сад наводио и као седиште Огранка Српске академије науке и уметности.

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да је истина једна од категорија која се поново враћа.

– Из угла ресора којим се бавим, Огранак САНУ је врло важан. Ми смо водили дијалог о квалитету високог образовања, о научноистраживачкој делатности у односу на научне области, о месту привреде. Овде је дискурс који се рефлектује на свакодневну политику – објаснио је проф. др Милошевић.05-06-19-2

Председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић најавио је да је у САНУ покренута иницијатива да се током следећих годину до две покрене циклус који ће се бавити српским питањем од 19. до 21. века.

– Нити гајимо илузију, нити је тачно да је у Академији потпуно груписана српска памет. Академија, међутим, има привилегију да омогући простор комуникације за друге институције, мислеће појединце и оно што је значајно, стране које не мисле идентично о истим проблемима – навео је председник САНУ Владимир Костић.

Председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић објаснио је да ће тема данашњег скупа бити разговори о будућем раду Академије.