Промоција монографије “Присаједињење Војводине Србији 1918”, аутора др Драга Његована, одржана је данас у Свечаној сали Градске куће. Промоцији другог издања, обогаћеног илустрованим прилозима о историји Срба у Војводини кроз векове пре и током присаједињења Србији, присуствовао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић02-7-19-1

који је оценио да је поновно издање илустроване монографије “Присаједињење Војводине Србији 1918” импозантно и свеобухватно дело “у коме су обједињени, стручно протумачени и илутровани историјски догађаји и великани тог и данашњег времена”.

– Овим делом осветљује се сазнања о истинском  камену међашу српске историје, јер је догађај описан у монографији у ствари, досањани сан Срба пречана да живе у својим кућама, у својој држави Србији. У овој монографији је јасно описано шта је претходило остварењу овог сна дела српског народа и колики је био допринос Светозара Милетића и Јаше Томића у остварењу тог циља – истакао је председник новосадског параламента Здравко Јелушић.02-7-19-2

Он је додао да је овим делом аутор монографије др Драго Његован, као и тим његових сарадника, успео речју и сликом да сакупи на једном месту трагове свега онога што чини вековну тежњу и борбу једног народа за националну равноправност, борбу за остварење слободе и стварање услова за несметан и убрзан развој.

– Град Нови Сад подржао је ово издање показујући тиме још једном да чврсто стоји на темељима традиције слободарства, толеранције и жеље да оправда своју репутацију града отвореног духа и неисцрпних потенцијала – закључио је председник Скупштине Здравко Јелушић.

Присутнима на данашњој промоцији обратио се и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, истакавши да је изузетно важно да се на прави начин одредимо према властитој историји, а посебно према догађајима који су били прекретница у развоју земље.02-7-19-3

– Присаједињење Војводине Србији је један од таквих догађаја, а ово дело осветљује га на прави начин, и обилује илустрацијама што додатно доприноси његовом квалитету. Нови Сад је после тог преломног момента, доживео убрзани развој и позиционирао се као административни центар у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, пре свега успостављањем Дунавске бановине чије је Нови Сад био седиште – нагласио је Рожић.

Аутор монографије др Драго Његован рекао је да је главна тема оно што се збивало 1918. године, припреме за одржавање Велике народне скупштине.02-7-19-4

– Илустрована монографија за главну тему има припреме за одржавање Велике народне Скупштине 25. новембра, али да би се тај датум историјски утемељио, морао сам да прикажем практично целокупну српску историју на подручју Срема, Баната, Бачке и Барање од 576. године, па кроз период угарске и турске владавине, до аустријске превласти, с тим да су истакнути најзначајнији моменти – обајснио је др Његован.

О капиталном делу током промоције причали су и проф. др Дејан Микавица и заменик директора Музеја Војводине Зоран Вељановић.