Конгрес студената и младих професионалaца отворен је данас у Свечаној сали Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. Централно-европски Конгрес студената и младих професионалaца окупља најбоље студенте завршних година, доценте и асистенте са електротехничких факултета из 16 европских земаља, са циљем да се млади стручњаци упознају са могућностима и унапређењима електротехнике.02-7-19-5

Током свечаности присутнима се обратио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић истакавши да је са својим Универзитетом и јаком и угледном академском заједницом, Нови Сад познат не само у нашој земљи и региону, већ и у свету као центар изврсности у многим областима.

– Са поносом можемо рећи да су информационе технологије, као и електротехнички и електронски инжењеринг области од посебног интереса која нуде изузетан потенцијал за будући развој. Од пресудне је важности препознати тај потенцијал и дати младима прилику да наставе своје образовање и професионални развој у својој земљи. Зато улажемо значајне напоре да побољшамо услове и понудимо боље могућности за образовање и перспективу запошљавања свим младим људима – поручио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.02-7-19-6

Он је оценио да не чуди што је Факултет техничких наука домаћин скупу младих стручњака и најбољих студената из 16 европских земаља, који су се окупили “како би присуствовали предавањима, радионицама и другим догађајима који ће им пружити прилику да уче од стручњака из целог света, размене искуства и уче о најбољим праксама”.

Организатор Конгреса је ИЕЕЕ СБ Нови Сад, студентски огранак Института за електронику и електротехнику, а подршку је пружила Омладинска престоница Европе. Координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић објаснио је да је овај догађај један од разлога зашто је Нови Сад проглашен за Омладинску престоницу Европе.02-7-19-7

– Нама је изузетно задовољство да можемо да подржимо студенте у креативним конференцијама и идејама, када се боре за размену искустава и када се пружа могућност студентима из целог света да дођу у Нови Сад како би чули нове ствари. Ми ћемо наставити да подржавамо активности ИЕЕЕ Србије – закључио је Гроздановић.

Милица Маварић, пр пројекта Конгреса истакла је да он представља скуп студената завшрних академских студија.02-7-19-8

– Присутно је више од 60 учесника из 16 европских земаља и држава северне Африке, а конгрес је прилика студентима да се упознају, повежу, стекну нова знања и вештине, као и да упознају стручњаке из електротехнике и рачунарства из целог света – прецизирала је Маварић.

Организација ИЕЕЕ (Институт за електронику и електротехнику) има представнике у више од 60 држава широм света, док студентски огранак ИЕЕЕ у Новом Саду успешно ради већ 10 година, пружајући подршку младим, амбициозним студентима који желе да се усавршавају и допринесу развоју струке у Србији.