Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, заједно са директором Института за низијско шумарство и животну средину проф. др Сашом Орловићем и директором ЈКП “Градско зеленило” Милошем Егићем, примио је данас у градском парламенту грађане

који траже помоћ и подршку Града Новог Сада у решавању проблема који им изазива стабло тополе у дворишту зграде у Улици Илије Вучетића 2. Станари зграде из наведене улице траже да се уклони велико стабло тополе у њиховом дворишту, које, како тврде, изазиве многобројне проблеме.

– Град ће помоћи колико може, али је веома битно да су сви станари сагласни да стабло тополе треба да се уклони и да се у дворишту посади друго, одговарајуће дрво. Политика града и градоначелника Милоша Вучевића јесте да се стабла морају чувати. Она, која је неопходно уклонити, морају да се замене другима – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Како су станари објаснили, стабло тополе им задаје више проблема, од велике количине семена тополе, такозваних “маца”, које улазе у станове околних зграда, изазивајући кашаљ и сметње у дисању, преко опасности од пожара тог истог семена које је лако запаљиво, до проблема које изазивају гране које пуцају и прете да падну на околне ниже објекте у дворишту и на прозоре станова.

Директор Института за низијско шумарство и животну средину проф. др Саша Орловић истакао је током састанка да је реч о женској тополи која пушта семе, такозване “маце”. Он је објаснио да су се тополе у Новом Саду садиле током ’50. и ’60. године прошлог века, али да се тада није водило рачуна о томе да ли су оне мушког или женског рода.

– Институт ће подржати све активности које за циљ имају решавање овог проблема, како би направили боље услове за живот – поручио је проф. др Саша Орловић.

Директор ЈКП “Градско зеленило” Милош Егић поручио је да ће екипе овог градског предузећа изаћи на терен да погледају стање, те да ће након тога дати процену, како и на који начин треба да се реши проблем који имају грађани у Улици Илије Вучетића 2.