Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић отворио је вечерас у Будимпешти у Културном центру “Арањи тиз” фотоизложбу “Петроварадин – скривене лепоте”. Фотоизложба има за циљ да прикаже резултате досадашњег залагања и процеса обнове Подргађа.5-09-19-1

Изложбу је приредио Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада, установа која и спроводи пројекат обнове Подргађа, у сарадњи са српском самоуправом V кврата у Будимпшети. Отварању изложбе присуствовали су и градоначелник V кварта Петер Сентђорђиволођи, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада Синиша Јокић, као и представници српске самоуправе и други гости.

Ображајући се пристутнима, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић захвалио се “пријатељима из Мађарске, а пре свега градоначелнику V кварта Петеру Сентђорђволођи. Он је оценио да два народа кроз историју гаје чврсте везе.

– Много је зграда у Петроварадину које су пројектовали Мађари и можемо да кажемо да су највећи печат Петроварадину дали српски и мађарски народи. Ово је прилика да се истакне чињеница да у историују нису били бољи односи између српског и мађарског народа. Ово је прилика да се осврнемо на заједничку историју и сигуран сам да је Будимпешта право место за то. Нови Сад је Омладинска престоница Европе ове године и Европска престоница културе 2021. године. То су више него ласкаве титуле. Приликом процењивања кандидатура одлучено је да то будемо пре свега због наше мултикултуларности, а огроман је допринос који је оставио мађарски народ на простру не само Новог Сада него и читаве Војводине – истакао је председник новосадске Скупштине.5-09-19-2

Он је присутнима пренео поздраве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и захвалност градоначелнику V кварта Петеру Сентђорђиволођи што је омогућио да се у прелепом амбијенту одржи изложба.

Градоначелник V кварта Петер Сентђорђиволођи захвалио се српској самуправи што “нас је одушевила овом изложбом”.

– Захваљујући изложби у прилици смо да видимо шта се све дешава и како се обнављају споменици културе у Подграђу Петроварадинске тврђаве у Новом Саду – казао је Сентђорђиволођи.

Он је додао да се са свим самоуправама десет националних мањина ради у пријатељској сарадњи, те да се такав однос заснива на узајамном поштовању.

– Континуирано се трудимо да у V кварту одржимо културну манифестацију која ће стално бити присутна, а у којој ће националне мањине моћи да прикажу своју културу. Ова данашња прилика је доказа да ми са нашег становишта пружамо сву могућу подршку, да нас интересује садашњост и прошлост свих националних мањина и да јако ценимо њихов рад – закључио је градоначелник V кварта, додајући да Новом Саду од срца честита што је изабран за Еропску престоницу кулутре 2021. године.5-09-19-3

Пројекат обнове Подргађа финансира Град Нови Сад уз подршку Републике Србије и он се реализује у оквиру Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године. Процес обнове градитељског наслеђа Подргађа додељен је Заводу за заштиту споменика културе због стручности и дугогодишњег рада на проучавању, валоризацији и презентацији архитектонског и историјског наслеђа Петроварадинске тврђаве.

– Ово је трећа изложба Завода за зашиту споменика културе Града Новог Сада која презентује обнову Подграђа. Наша Петроварадинска тврђава, а посебно Градић, били су изузетно запуштени. Деценијама смо имали скривене лепоте. Управо овом обновом, дошли смо до првих боја како је Градић изгледао средином 18. века и управо овом обновом смо открили сву његову лепршавост и све његове лепоте – поручио је директор Завода за заштиту споменика мр Синиша Јокић.

Он је истакао да је ово почетак културне сарадње установа културе, те се захвалио Културном центру “Арањи тиз” на гостопримству, као и српској самоуправи V кварта Будимпеште.

Изложба “Петроварадин – скривене лепоте” отворена је у Културном центру у Будимпешти до 12. септембра.