Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, члан Градског већа за културу Далибор Рожић и помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Петровић, примили су данас у градском парламенту саветника за сарадњу и културу Амбасаде Републике Француске и директора Француског института у Србији Мануела Буара,13-09-19-1

аташеа за културу Амбасаде Републике Француске Катрин Фодри и директора огранка Француског института у Новом Саду Владимира Маринковића и са њима разговорали о сарадњи.

Поздрвивши госте, председник Скупштине града Здравко Јелушић пожелео је добродошлоци гостима у Омладинску престоницу Европе и Европску престоницу културе 2021. године, израживши наду да ће се у наредном периоду сарадња француских културних институција и Града Новог Сада обогатити бројним садржајима.

– Користим ову прилику да се захвалим на изузетно вредној пажњи коју Француска посвећује неговању сарадње са Србијом и њеним градовима и уверен сам да ћемо заједничким напорима ту сарадњу наставити да унапређујемо на највишем нивоу – поручио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.13-09-19-2

Члан Градског веча за културу Далибор Рожић истакао је да постоји много области отворених за сарадњу, пре свега у области културе и додао:

– Град пружа велику подршку свим пројектима који се реализују у оквиру две веома престижне титуле које је наш град понео и тесно сарађује са Фондацијом Нови Сад 2021 на припреми појеката за обележавање године Европске престонице културе. То свакако не треба да буде једини оквир сарадње јер у нађем граду постоје бројне установе културе и невладине организације које су увек отворене за нове предлоге и спремне да се ангажују на заједничким пројектима – објаснио је Рожић.

Помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Петровић је нагласио да ће Град Нови Сад пажљиво размотрити све предлоге који буду упућени преко Амбасаде Француске с обзиром на богато искуство бројних француских градова, од којих су неки већ носили титулу Европске престонице културе, али и оних који такву титулу свакако заслужују.13-09-19-3

– Француска је једна од водећих земаља чији су званични представници редовно посећивали Нови Сад, а те посете довеле су, између осталог, у октобру 2018. године и до потписивања Писма о намерама о успостављању сарадње између Покрајине АПВ и Департмана Валдоаз, односно најављеног потписивања споразума између Новог Сада и градова Енгијен ле Бен, Сен Лу ла Форе и Таверњи у том француском Департману – казао је Петровић.

Захваливши се на добродошлици и истакнутој спремности за наставак сарадње саветника за сарадњу и културу Амбасаде Француске и директора Француског института у Србији Мануел Буар је нагласио да је сарадња са локалним заједницама једна од приоритетних активности Амбасаде, те да се планира проширивање културне сарадње и на друге области, пре свега образовање и привреду.

– Желим да се захвалим Граду Новом Саду на великој подршци коју пружа огранку Француског културног центра и његовим активностима. У оквиру ове посете састаћемо се и са представницима Фондације Нови Сад 2021, као и другим релевантним актерима са циљем да дефинишемо план активности за ову и наредну годину и припремимо се на најбољи могући начин за учешће у програмима обележавања године Европске престонице културе у Новом Саду. Исто тако, покушаћемо да идентификујемо области од обостраног интереса у којима би продубљивање сарадње дало значајне резултате. Амбасада Републике Француске отворена је за све предлоге и спремна да пружи подршку свим иницијативама које имају за циљ јачање наше сарадње – прецизирао је Буар.13-09-19-4

Катрин Фодри се захвалила на подршци коју Град Нови Сад пружа својим учешћем у процесима децентрализације сарадње локалних заједница и нагласила је значај културних актера у реализацији пројеката сарадње у бројним областима, попут архитектуре, књижевности, музике, дигитализације, али и повезивању културе са привредом, што је свакако и део мисије Амбасаде Републиек Француске.

Председник Скупштине града Здравко Јелушић на крају је истакао да би јачање сарадње у области филмске индустрије било од значаја за боље међусобно упознавање и разумевање, посебно имајући у виду чињеницу да присутност француског филма у нашем региону није на задовољавајућем нивоу у односу на интересовање које влада.