Конгрес фармаколога Србије, 14. по реду, и 4. Конгрес клиничке фармакологије Србије, отворени су вечерас на свечаности у Градској кући, а отворио их је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић. Оба конгреса фармаколога Србије организује Српско фармаколошко друштво и они се одржавају у Новом Саду до 21. септембра уз учешће великог броја фармаколога Србије и иностранства.18-09-19-1

Отварајући свечаност, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић поздравио је присутне у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и своје лично име.

– Нови Сад је ове године Омладинска престоница Европе, а 2021. године Европска престоница културе. Међутим, не треба Нови Сад препознавати само по младости и култури, већ и по науци. Јер, 55 хиљада студената државног универзитета и око осам хиљада студената приватних универзитета и факултета у Новом Саду даје нам за право да кажемо да смо и град науке – поручио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је додао да захвалност треба упутити и Медицинском факултету у Новом Саду, јер је за готово 60 година постојања “лансирао темеље науке којом се бавите”. Председник градске Скупштине позвао је учеснике да и убудуће одржавају скупове у Новом Саду, замоливши их да учине све што је у њиховој моћи да лекови буду доступнији и јефтинији за оне којима су неопходни.18-09-19-2

Председница научног одбора Конгреса проф. др Силва Добрић истакла је да ће Конгрес послужити и да се заједнички сагледа будућност фармакологије.

– Очекујем да конгреси испуне највише стандарде – поручила је проф. др Добрић.

Помоћница Покрајинског секретара за здравстсво др Снежана Бојанић пренела је поздраве и жеље секретара да “скуп остварите на најбољи начин, уз размену искустава”.

– Све почиње и завршава се фармакологијом. Честитам вам на лепом отварању скупа и дугогодишњем организовању конгреса – истакла је др Бојанић.

Испред Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност присутнима се обратила проф. др Корнелија Ђаковић, поручивши да јој је драго што може да поздрави учеснике конгреса.

– Била сам активан учесник свих досадашњих конгреса фармаколога Србије и иако се медицином више не бавим активно, задовољство је било прегледати програм конгреса који је веома садржајан. Сигурна сам да ће скупови допринети новим идејама и научним достигнућима.18-09-19-3

Учеснике на свечаном отварању поздравио је председник Организационог одбора Конгреса проф др. Витомир Ћупић, оценивши да је фармакологија веома значајна научна област.

– Конгрес је прилика да се окупе научници и стручњаци, који се баве фармакологијом не само у Србији него и из иностранства. Посебан пажња на овим конгресима обратиће се на младе истраживаче, којих има много – најавио је проф. др Ћупић.

Оба Конгреса одржавају се први пут у Новом Саду.