Пријем за студенте прве године Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду одржан је данас на Тргу Доситеја Обрадовића. Поред прикладног програма, упознавања са управом и руководиоцима ФТН-а, студентским организацијама ФТН-а, бруцоше је поздравио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, пожелевши им добродошлицу у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.28-09-19-1

– Сигруно да ниједна озбиљна држава и ниједан озбиљан град не могу без универзитета и свега оног што универзитет ствара, а то је интелектуални потенцијал који је неопходан за развој како микро средине тако и града, покрајине и државе. Врло је значајно да младим људима пружимо веру да оног момента када заврше факултет у овој државу могу да остваре своје жеље и циљеве. За друштво је врло битно да сачувамо интелектуални потенцијал, да га негујемо од самог почетка студирања – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Он је подсетио да је пре 40 година пријем студената био у амфитеатру, што је доказ да велики број младих људи жели да студира техничке науке.28-09-19-2

– У Србију долази све више производних компанија и долазимо у ситуацију да практични немамо инжењере на бироима – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки прецизирао је да је ове године ФТН уписало 2.400 бруцоша.

– Сваке године повећава се број студената који се уписује на Факултет техничких наука и то је врло значајно јер инжењерске науке су изузетно важне за сваку државу. Ово је прекретница за вас, јер се опредељујете за своју будућу професију, да стекнете знање и радите оно што волите. За већину наших студената отима се цео свет, али се последњих година број одлазака младих у иностранство драстично смањио пре свега захваљујући компанијама које су изникле из факултета. Јако је важна та синергија између компанија и ФТН-а – закључио је проф. др Дорословачки.28-09-19-3

Бруцоше је поздравила и директорка Завода за здравствену заштиту студената Нови Сад Славица Петровић, позивајући их да негују здраве стилове живота и навике.

– Наредних година у Завод ћете долазити превентивно да контролишете ваше здравље. Бићете у ситуацији да много учите, да сте много заузети, али немојте заборавити да треба да негујете ваше здравље, да треба да се бавите физичком активношћу, да пратите и ослушкујете ваш организам – подвукла је проф. др Николић.28-09-19-4

Студентима се обратио и студент продекан ФТН-а Дејан Наћић који им је честитао на избору “најбољег факултета како у Србији тако и у региону”.

– На факултету ћете бити окружени професорима и асистентима који ће вам увек излазити у сусрет. За успешно студирање, редовно посећујете предавања и вежбе – поручио је Наћић.

Поред програма студентима прве године ФТН-а представиле су се студентске организације, као и служба факултета, а бруцоши су на изложеним штандовима могли да постављају питања и старијим студентима.