Свечана академија, поводом обележавања сто година од оснивања Гимназије “Јан Колар” са домом ученика, одржана је вечерас у Словачком војвођанском позоришту у Бачком Петровцу. Свечаној академији претходио је пригодан програм у Гимназији “Јан Колар”, а присутне на свечаности председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић поздравио је у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.01-10-19-1

– Бити на догађају на коме се обележава сто година тако важне институције за словачки народ на овим просторима јесте привилегија и сигуран сам да сви пристуни вечерас то знају – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Он је подсетио да су се у Гиманзији “Јан Колар” школовали људи, интелеткуалци који су обележили и дали свој допринос не само простору Војводине, него и Србије и региона.

– Ова гимназија није била само место где се школовао словачки народ. Ова гимназија је била отворена за све – казао је председник новосадске Скупштине.

Он је додао да је Словаке увек карактерисао културан однос према околини и према другима.01-10-19-2

– Тако доживљавам и своје пријатеље Словаке, као вредан и културан народ. Сигуран сам да ће и ова гимназија наставити да негује и образује такве кадрове – закључио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаши честитао је домаћинима “изузетан јубилеј”.

– Ништа за идентитет једне националне заједнице није толико важно и толико пресудно као образовање. Посебно када она живи изван матичне земље. Јер, без образовања нема свести о самом себи и о сопственим вредностима које морамо да чувамо и развијамо. Без образовања нема ни свести о правим вредностима других, с којима живимо на истом простору. Зато је ова институција од огромног значаја не само за словачку заједницу и зато је трајале читав век и трајаће – казао је Њилаши.01-10-19-3

Он је додао да је могућност образовања на матерњем језику на свим образовним нивоима, само један од сегмената којим АП Војводина чува своју мултинационланост, мултиетичност и мултикултуралност.

Присутне госте поздравила је и директорка Гиманзије “Јан Колар” Ана Медведова, која је подсетила на историјат школе, значај и развој у образованом систему, а гостима су обратиле и друге званице са локалног, покрајинског и државног нивоа.01-10-19-4

Гимназија “Јан Колар” основана је 1. октобра 1919. године и школа је постала значајна културна установа Словака у Југославији. У оквиру Гимназије школске 1947/48. године основана је Учитељска школа, што је имало велики значај за судбину Словака који живе у Војводини у контексту познавања, ширења и обогаћивања властите културе, језика и идентитета. Ова школа је наставила са радом од школске 1998/99. године од када постоји истурено одељење Учитељског факултета из Сомбора на словачком језику. У школској 1997/98. години почео је са радом и модеран Дом ученика, изграђен уз финансијску помоћ влада Словачке Републике и Ребублике Србије и тиме се омогућило студирање Словацима из целе Војводине.