Професор др Илија Ковачевић и Милан Мумин предложени су за кандидате за Октобарску награду за ову годину, док су др Милош Петровић и Бошко Пилиповић предложени кандидати за Новембарску повељу за 2019. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству.

Професора др Илију Ковачевића за Октобарску награду предложио је Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, а у иницијативи је између осталог наведено да се друштвена делатност проф. др Илије Ковачевића састоји од стварних напора за решавање конретних проблема, те да је целокупни досадашњи рад био везан за Факултет техничких наука и Универзитет у Новом Саду.

Музичара, уметника и културног посленика Милана Мумина предложило је Удружење “Фабрика културе”, а подршку су дали Музичка омладина Новог Сада и Удружење музичких уметника и извођача Војводине “Војводина тон”. У иницијативи је наведено да је Мумин признање заслужио својим дугогодишњим радом у области музике, остављајући важан траг уметничком и културном животу Града Новог Сада.

Др Милоша Петровића за Новембарску повељу је предложио проф. др Душан Лалошевић, уз подршку в.д. директора Пастеровог завода мр сци. мед. др Ненада Врањеша, директора Научног института за ветеринарство Нови Сад др сци. вет. Саве Лазића и председника Регионалног одбора Јужнобачког округа Ветеринарске коморе Србије др вет. мед. Јована Мирчете. У иницијативи је између осталог наведено да је др Милош Петровић, ветеринар, рабилог, научни саветник и вишегодишњи директор Пастеровог завода у Новом Саду, кроз каријеру забележио низ значајних достигнућа у области антирабичне заштите и, како у домаћим, тако и у европским научним и стручним круговима, сматра се за достојног следбеника великих стручњака и научника др Адолфа Хемпта и др Милана Николића.

Бошка Пилиповића за Новембарску повељу предложила је Органзација резервних војних старешина Града Новог Сада, а подршку су дали Покрајински одбора СУБНОР-а Војводине, Градски одбора СУБНОР-а Новог Сада, Удружење војних пензионера Новог Сада, Удружење ваздухопловаца Војводине и Музеј Војводине – Музеј присаједињења. У иницијативи се између осталог каже да је председник Организације резервних војних старешина Града Новог Сада Бошко Пилиповић заслужио високо признање за вишедеценијску, волонтерску активност у друштвеном животу града, пре свега у Организацији резервних војних старешина Града Новог Сада, која је једна од најбољих у Републици Србији, а поред изузетних резултата које је постизао радећи цео радни век на пољу одбране, безбедности и ванредних ситуација, Пилиповић је био ангажован и у многим активностима СУБНОР-а Војводине, СУБНОР-а Новог Сада, Удружењу војних пензионера, Ватрогасном савезу Новог Сада, Црвеном крсту, месним заједницама и другим.

Октобарска награда додељује се поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада. Новембарска повеља Новог Сада додељује се поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. Новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Комисија је предлоге за највиша градска признања упутила Скуштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице на свечаној седници Скупштине града.