Мултидисциплинарни конгес с међународним учешћем “Исхрана будућности” почео је данас на Спенсу, а овогодишњи Конгрес, девети по реду, окупио је еминентне стручњаке из различитих области који кроз своје радове и излагање обухватају све аспекте здравог начина живота.19-10-19-1

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић у изјави за медије пре почетка Конгреса поручио је да ће локална самоуправа увек подржати овакве скупове јер “схатамо колико је ова тема битна за развој цивилизације и да не смемо веровати да смо изоловани од таквих утицаја”.

– Кључно је да морамо да знамо где иду савремена стремљења у свету по питању ове теме. Процене су да ће 2050. године 70 одсто светске популације живети у градовима и за такве градове морамо обезбедити одрживи развој.19-10-19-2

То је данас тема свих тема у свету када је реч о цивилизацији, како обезбедити довољно питке воде, довољно хране и Нови Сад не сме да остане на маргини таквих дешавања, јер схатамо колико је битна ова тема за развој цивилизације – казао је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Концепт “Исхрана будућности” односи се на све животне сфере које доприносе здравом и срећном животу, од здраве исхране, физичке активности, екологије и заштите животне средине до позотивне психологије.

Организаторка Конгреса “Исхрана Будућности” Ивана Вујасин истакла је да је Конгрес јединствен у свету, јер окупља људе различитог академског образовања и људе која своја искуства желе да поделе са другима, док теме обједињују све аспекте здравог начина живота.19-10-19-3

– Ове године учесници нам долазе из 11 земаља и имаћемо прилике да чујемо више од 70 предавача, на теме које су пажљиво осмишљене. Конгрес служи и да се добије веома много информација на једном месту, јер су сви предавачи доступни – објаснила је Вујасин.

На овогодишњи мултидисциплинарни Конгрес пристигла су и 144 рада, а након селекције научног и упраног одбора, публикован је 101 рад у Зборнику радова. Конгрес траје два дана.