Конференција “Паметни и одрживи градови: кренули јесмо, знамо ли куда ћемо?”, о иновацијама и технологијама које доносе стратегије “паметних градова”, одржана је данас у Новом Саду. На конференцији су презентовани актуелни развоји “паметних градова” у Европи и свету и пројекти “паметних градова”, а председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић презентовао је стратегију развоја Новог Сада као “паметног града”.

– Дошло је време “паметних градова” и он постаје начин живота. У “паметним градовима” је јасна интеракција између оних који управљају градом и његових грађана. Дугорочни циљ јесте да грађани управљају градом, а да би управљали градом морају да располажу свим информацијама које су неопходне да би могли да утичу на локалну власт како би локална власт поправљала услове живота грађана – поручио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Он је објаснио да је градоначелник Новог Сада формирао Радно тело које ће направити стратегију, прилагођену ономе што грађани желе, најављујући да ће ово тело у наредном периоду дефинисати краткорочне и дугорочне циљеве, те да ће релативно брзо Скупштина града усвојити краткорочне и дугорочне мере по питању “паметног града” у Новом Саду.

– Ако неко жели да види када му аутобус стиже на станицу, ако неко жели да види какво је загађење у граду, ако неко жели да види у каквом статусу је предмет који је поднео код локалне самоуправе, он то треба да види на смарт уређају или неком другом електронском уређају.

Нови Сад није само град културе и омладине, већ и информационих технологија и намеће се да би требали да будемо испред других у имплементацији стратегије “паметних градова” – прецизирао је председик Скупштине града Здравко Јелушић.

Конференцију је организовала компанија “ДунавНЕТ”, Радио-телевизија Војводине и Фондација Пинта 021, уз подршку Међународне асоцијације паметних градова ОАСЦ, а директор “ДунавНЕТ-а” др Срђан Крчо истакао је да Асоцијација дефинише протоколе и стандардизује начин имплементације паметних сервиса у градовима.

– Градови у асоцијацији могу да користе много знања и искуства од градова који су већ увели такве сервисе, могуће је имплементирати поједине сервисе који су уграђени у неким градовима, а биће омогућено и домаћим ИТ фирмама да своја решења извезу у неки од 150 градова који припадају асоцијацији – објаснио је др Крчо.

На конференцији је представљена и Дунавска медијска мрежа, која је проистекла из иницијативе Радио-телевизије Војводине, а директор РТВ-а Миодраг Копривица објаснио је да ова телевизија није само јавни медијски сервис који ради искључиво на информисању грађана, већ “имамо ширу друштвену одговорност и функцију”.

– Ове године се селимо у нову зграду и владамо новим технологијама. Наши људи поред тога што раде на информисању, управљају и раде на новим технологијама и сваким даном стичу нова знања која су неопходна да би могли да пратимо све друштвене трендове и афирмишемо нове технологије – закључио је Копривица.

Поред Новог Сада, на конференцији су учествовали и представници Суботице.