Чланови Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству на данашњој седници једногласно су утврдили Предлог одлуке о успостављању сарадње између Града Новог Сада, Република Србија и Општине Куманово, Република Северна Македонија и упутили га Скупштини Града Новог Сада на разматрање.

Према Предлогу одлуке, сарадња се успоставља на основама равноправности два пријатељска народа ради унапређења друштвеног и економског развоја. Град Нови Сад и Општина Куманово, како је наведео у Предлогу одлуке, успоставиће сарадњу у области културе, науке, образовања, туризма, спорта, као и у реализацији програма и пројеката у области социјалне заштите, урбанизма и комуналне делатности.

Како је навео у образложењу помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Петровић, Куманово, које је седиште истоимене Општине, је трећи по величини град у Северној Македонији са значајним бројем становника српске националности и има велик значај за српску заједницу у Северној Македонији, као и за важне тренутке српске историје. Он је подсетио да Град Нови Сад и Општина Куманово од 10. новембра 2018. године имају потписано Писмо о намерама за успостављање сарадње, прецизирајући да су одборници Општине Куманово већ донели позитивну одлуку да се сарадња институционализује.