Одлука о успостављању сарадње између Града Новог Сада, Република Србија и Општине Куманово, Република Северна Македонија, једногласно је данас донета на седници Скупштине Града Новог Сада.

Споразум о успостављању сарадње највиши је правни акт који могу да потпишу градови из Републике Србије са градовима из иностранства, а поменути Споразум требало би да потпишу два градоначелника, Милош Вучевић и Максим Димитриевски, на свечаности у северномакаденском граду приликом обележавања 500 година од оснивања Куманова.

Према Одлуци, сарадња се успоставља на основама равноправности два пријатељска народа ради унапређења друштвеног и економског развоја. Град Нови Сад и Општина Куманово, како је наведено, успоставиће сарадњу у области културе, науке, образовања, туризма, спорта, као и у реализацији програма и пројеката у области социјалне заштите, урбанизма и комуналне делатности.

Данашњој Одлуци претходило је потписивање Писма о намерама, које је и први корак ка братимљењу два града. Писмо о намерама потписали су у новембру прошле године градоначелник Куманова, и, по овлашћењу градоначелника Новог Сада, председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Заменица председника Скупштине Града Новог Сада Бранка Бежанов, која је и председница Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству навела је данас на седници да је потреба интезивирања сарадње исказана још 2017. године током сусрета градоначелника Новог Сада и амбасадорке тадашње Македоније.

– Уверени смо у значај међународне сарадње у обостраном интересу, као и у вредности размене искустава и бољег међусобног разумевања грађана ова два мултиетничка града, у циљу унапређења културних и историјских веза и друштвеног и економског развоја. Намера успостваљања и унапређења сарадње исказана је за области друштвеног живота, културу, науку, образовање, туризам и спорт. Такође, на основама равноправности предвиђена је сарадња у циљу побољшања економског развоја два града кроз израду и реализацију заједничких програма и пројеката у области социјалне заштите, урбанизма и комуналне делатности – навела је Бежанов.

Куманово, које је седиште истоимене Општине, је други по величини град у Северној Македонији са значајним бројем становника српске националности и има велик значај за српску заједницу у Северној Македонији, као и за важне тренутке српске историје.