Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, заједно са делегацијом Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 година, као и делегацијом Војске Србије, положио је данас венац на Спомен крст палим борцима од 1912-1918. године, а поводом обележавања 9. новембра – Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату. Пoмeн стрaдaлима oдржaло је свeштeнство Српскe прaвoслaвнe црквe.

– Данас је 101. годишњица од уласка српске војске у Нови Сад и то је и симболичан почетак новог века у памћењу овог догађаја. То је битан камен међаш у историји града. Од тада Нови Сад престаје да буде паланка и креће да се развија у град. Нови Сад постаје стварни центар српске културе, свега онога што се дешава на овим просторима преко Саве и Дунава, на подручју данашње Војводине. Ово је више него значајан датум за Нови Сад и верујем да ће се кроз векове обележавати, као што и ми имамо обавезу да га обележавамо данас –  рекао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Председник Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 година Нови Сад Горан Максимовић истакао је да 9. новембар “представља један од најсветлијих тренутака наше историје наше вароши”.

– Тог 9. новембра српска ослободилачка војска, под командом мајора Бугарског, ушла је и ослободила овај град после вековног ропства. То је омогућило који дан касније, 25. новембра, да се одржи Велика народна скупштина и да се присајединимо Краљевини Србији. Од тог тренутка па до данас ми живимо заједно и наш народ је слободан у исповедању своје националности, вере, културе и просвете – казао је Максимовић.