Женска одборничка мрежа Скупштине Града Новог Сада и чланице Комисије за родну равноправност Скупштине града посетили су данас новоформирани “Кутак” за децу и маме Сигурне женске куће и том приликом уручили још једну донацију овој установи.

Данашња донација, као и претходна од пре неколико дана, реализована је у оквиру кампање “16 дана активизма борбе за женска права”, а новац за куповину дечијих играчака и опреме прикупиле су чланице Комисије за родну равноправност новосадског парламента и Женске одборничке мреже Скупштине Града Новог Сада.

– Дете постаје жртва породичног насиља ако само наслућује да се насиље у породици дешава. Оно види, осећа, чује и развија бројне промене понашања, анксиозне и депресивне симптоме. Нажалост док породично насиље поприма све веће размере и док се о родитељима спекулише заборавља се на то да у породичном насиљу трпе и деца. Због тога ми је изузетно драго што смо данас овде испред Женске одборничке мреже и Комисије за родну равноправност и што смо донирали опрему и играчке за кутак за децу и маме у Сигурној женској кући. Често мајке трпе насилника под изговором да то раде због деце, али нису свесне да тиме детету наносе још већу штету.

Деца која су жртве породичног насиља, најчешће и сама постану насилна, зато треба са њима што више да радимо и да их усмеримо на другу децу, јер они ће сутра постати оно што смо ми данас. Пријави насиље, јер ниси сама – поручила је председница Комисије за родну равноправност и координаторка Женске одборничке мреже Мирјана Василић.

Руководилац Сигурне женске куће Нада Падејски истакла је да је намера ове установе била да се направи кутак за децу и мајке у циљу развијања њихове интеракције и целокупног односа, односно простор у ком би запослени са децом спроводили различите активности.

– Наведена намера је реализована, и данас, уз присуство представница Женске одборничке мреже и Комисије за родну равноправност Скупштине града са великом радошћу отварамо “Кутак” у Сигурној женској кући. У контексту насиља у породици деца су била изложена трауматским догађајима и стрес који су доживели оставља бројне негативне последице по њихово ментално и физичко здравље. Сматрамо да ће простор креативног Кутка у ком ће запослени у Сигурној женској кући спроводити планиране стручне активности са децом и мајкама, пружати деци подршку у учењу, односно у ком ће се подстицати и развијати интеракција мајка-дете бити значајан фактор посттрауматског опоравка наших корисника. Захваљујемо се Граду Новом Саду, Женској одборничкој мрежи и Канцеларији за родну равноправност, Предшколској установи “Радосно детињство”, правним и физичким лицима који су у претходном периоду помогли у креирању “Кутка” – закључила је Падејски.