Концертна промоција књиге “Срби и европски композитори” аутора Дејана Томића, у којој се налази 228 имена европских музичких стваралаца који су компоновали на тему Србије и српског народа, одржана је вечерас у Свечаној сали Градске куће.

Тако је Градска кућа била право места и у склопу обележавања и припрема за Европску престоницу културе, а вечерашња промоција књиге показала је колико су европски композитори посветили дела Србији и српском народу.

На промоцији је, поред разговора о књизи, уприличен и концертни програм, а присутне је поздравио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је истакао да се вечерашњим догађајем потврђује да Свечана сала Градске куће, један од најрепрезентативнијих простора у нашем граду, припада свима нама, а “посебно оним суграђаним и гостима чија су дела на неки посебан начин обојила живот и стваралачку енергију нашег града.”

– Животна биографија Дејана Томића, истински културног радника и ствараоца, има у себи толико, наизглед, различитих сегмената, али ће свако у њој веома лако препознати онај један заједнички именитељ, љубав према сопственом пореклу и традицији, али и велико поштовање и уважавање према свима онима који наш заједнички животни простор чине толико богатим – поручио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Он је додао да је Томић сву своју радну енергију усмерио на истраживање расутог српског народног поетског и прозног блага, савремене поезије, старе српске периодике, као и подручја музике.

– Аутор је великог броја књига за које су предговоре и поговоре писала нека од најеминентнијих имена наше књижевне и историографске речи. Сигуран сам да свако од вас у делима Дејана Томића може да нађе нешто за себе. Захваљујем вам се што се вечерашњим присуством обогатили овај простор и дали на значају ономе што ради Дејан Томић – закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Аутор Дејан Томић прикупљао је материјал за књигу више од 25 година. Он је казао да ова књига враћа понос српском народу, јер указује на чињеницу да је чак 228 европских музичких стваралаца посветило пажњу Србима и српском народу.

– Они су писали композиције на текстове народних песама или су на српске музичке мотиве компоновали композиције или су посвећивали композиције српским личностима – објаснио је Томић, додајући да књига открива један чудесан однос страних музичких стваралаца према српском народу.

Како је оцењено, књига “Срби и европски композитори” представља студију-лексикон европских композитора који су стварали инспирисани српском музиком и традицијом. Чајковски, Лист, Брамс, Римски-Корсаков само су нека имена које се налазе у овој књизи уз приче како су поједина дела настала и коме су била посвећена.

О књизи су, поред аутора, говорили проф. др Миливоје Павловић, проф. музиколог Гордана Крајачић, проф. др Урош Дојчиновић, заменик директора Музеја Војводине Зоран Вељановић и уредник Издавашта РТС Драган Инђић.

Аутор Дејан Томић је три деценије радио као музички уредник на Радио телевизији Војводине и аутор је више књига које се баве музиком на овим просторима.