Пријем за представнике градова и општина из региона, госте “Сајма завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу”, одржан је данас у Свечаној сали Градске куће, а госте и делегације примио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Пријем се организује у оквиру одржавања другог “Сајма завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу”, који за циљ има да окупи све оне који желе да унапреде сарадњу српског народа у Србији и региону, као и свих релевантних актера у областима привреде, туризма и културе.

Поздрављајући присутне, председник Скупштине града Здравко Јелушић пренео је поздраве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

– Сви смо у прилици да видимо да у овим турбулентним временима, српски народ, као највећи народ региона,  има историјску дужност и обавезу да прихвати одговорност и буде све оно што тренутно ради држава Србија, а то је стабилизација и привредно повезивање људи који овде живе – истакао је на пријему председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

– Ово је друга манифестација, пре свега окренута онима који су дошли у овај град, али су задржали везе са радним крајем. У историји града се показало да су народи долазећи из других регија, стварали град какав данас знамо. Ова манифестација јесте прилика да се на неки начин подигне значај завичајних удружења да би били на месту које заслужују – поручио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

“Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу” одржаће се у суботу, 22. фебруара у хали “Мастер” Новосадског сајма, а организатор манифестације је Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине. Директор Фонда Душко Ћутило објаснио је да манифестација треба на једном месту да обједини све оне актере који из области привреде, туризма и културе треба и желе да унапреде сарадњу српског народа у Србији и региону.

– Наш циљ је да све учеснике и излагаче манифестације повежемо како би они у наредном периоду унапредили и развили сарадњу. Веома ми је драго што су данас са нама представници институција из региона, из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, као и јужне српске покрајине Косова и Метохије. На 100 штандова, са преко 80 излагача, представиће се велики број институција, туристичких организација, завичајних удружења, појединаца, произвођача народних ношњи и других. На једном месту ће моћи да се виде обичаји, култура и традиција српског народа – закључио је Ћутило.

Учешће на “Сајму завичај кроз привреду, туризам и културу” најавили су представници институција, привредници из Србије и региона, представници градова и општина, завичајна  удружења, сликари, песници и издавачи, као и завичајна културно-уметничка друштва. На манифестацији се очекује велики број излагача из Србије и региона, а предвиђен је и богат културно-уметнички програм.