Манифестација “Антићеви дани”, која се одржава 13. пут, почиње у среду, 11. марта и трајаће до петка, 13. марта, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини Града Новог Сада. У оквиру манифестације одржаће се низ културних садржаја и програма посвећених Мирославу Антићу и његовом стваралаштву, док ће се награда “Мирослав Антић”, за најбољу збирку песама у 2019. години, уручити Бојану Васићу за књигу “Топло биље”.

Како је на конференцији за новинаре истакао председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Организационог одбора “Антићевих дана” Здравко Јелушић, дочекујемо традиционалну манифестацију чији је основни циљ сећање на нашег познатог уметника Мирослава Антића, као и чување његове богате и разнолике културне баштине.

– Мирослав Антић је био свестрани уметник, који је дао допринос да нас препознају као град културе. Нема школе у граду или општини у Србији која не носи његово име. Сигуран сам да су управо “Антићеви дани” допринели да стваралаштво Мике Антића допре до што више људи. За ових 13 година, манифестација је помогла да се многобројна публика сретне са свим жанровима Мирослава Антића – поручио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Он је додао да у сусрету години Европске престонице културе, значај манифестације расте, а да је пред члановима Организационог одбора обавеза да стваралаштво Мике Антића представи на најбољи начин.

– Захвалио бих се члановима Организационог одбора манифестације, Културном центру Новог Сада, као и жирију за доделу награде “Мирослав Антић” на свеми што су учинили претходних година – закључио је председник градског парламента, позивајући Новосађане и Новосађанке, као и све оне који током тродневне манифестације буду у Новом Саду, да посете неки од многобројних програма.

Један од иницијатора манифестације и члан Организационог одбора Зоран Вучевић поручио је да је “духовни отац за покретање манифестације био Драшко Ређеп”.

– Драшко Ређеп је дао идејну подлогу и потку како треба организација да се спроведе и како град треба да покаже одговарајући однос према стваралачком делу Мике Антића. Допринос Драшка Ређепа, једног свестраног културног прегаоца, не смемо заборавити – подвукао је Вучевић.

Помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић прецизирала је да се инспирација за овогодишњи програм манифестације нашла у стиховима Антићеве Бесмртне песме: “Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног”. Она је додала да ће се током тродневног програма одржати изложбе, радионице, књижевни програми и вечери, дружења са децом, као и да ће се у среду, 11. марта, у Свечаној сали Градске куће уручити награда “Мирослав Антић”.

Говорећи о награди, председавајући трочланог жирија и члан Организационог одбора манифестације Мирослав Радоњић образложио је једногласну одлуку.

– Бојан Васић, један од представника млађег песничког нараштаја, већ потврђен као аутор изразито успелих и запажених књига песама, новом збирком шири препознатљив поетички простор, на суптилан начин остварујући дослух са поезијом Мирослава Антића. Целовитошћу и чврстом композицијом, књига “Топло биље” уводи нас у тематски круг интимистичког, блиског окружења, посматраног као напетост између вегетативног и механизованог, пасторалног и урбаног. Језгровите песничке слике, флоралне метафоре, сведен песнички језик, тонска саливеност песама, неке су од кључних одлика ове књиге. Измештајући свакодневно у раван метафизиког, Васићева песничка реч истовремено бива и сведочанство о потреби за отклоном од површности замореног доба – истакао је Радоњић у образложењу.

Манифестација “Антићеви дани” почињу у среду, 11. марта.