Према одлуци новосадског Кризног штаба, од данас ће додатно бити проширене превентивне мере заштите здравља грађана и спречавања ширења корона вируса.

Сходно одлуци, “Циклонизација” од вечерас, 18. 03. 2020. године, почиње и са редовним третманима дезинфекције на отвореном у улицама у ширем центру Новог Сада, односно у најфреквентнијим деловима града.

Кризни штаб је такође одлучио да од сутра почне дезинфекција на отвореном у блоковима  у околини свих здравствених установа: Клиничког центра Војводине, Зграде хитне помоћи, Завода за заштиту студената, Специјалне реуматске болнице, Завода за јавно здравље Војводине, Института у Сремској Каменици, Војне болнице у Петроварадину и свих објеката Дома здравља Нови Сад.

Дезинфекција у ширем центру града и у блоковима око свих медицинских установа биће изведена најсавременијим УЛВ генераторима са камиона, теренаца и аутомобила “Циклонизције”. Ови третмани ће се изводити свакодневно, све док, по препоруци струке, буде било потребно.

Од јуче, 17. 03. 2020. године, су почели и свакодневни третмани дезинфекције свих стајалишта ЈГСП “Нови Сад”, као и Међумесне аутобуске станице и Железничке станице.  Уз то, од протеклог викенда, током сваке ноћи оперативци “Циклонизације” дезинфикују све аутобуса ЈГСП Нови Сад који се користе. А, ова мера ће бити на снази све док за тим буде било потребе.

Подсетимо, такође, да од јуче екипе “Циклонизације”, изводе и редовну дезинфекцију улаза стамбених зграда (улази, гелендери, холови зграда, ходници, лифтови). Реч је о ширем сету мера које градска управа координира у циљу заштите здравља грађана и спречавању ширења корона вируса, а екипе “Циклонизације” су већ извеле третмане у зградама на Подбари и у Старом граду и делу Лимана. Наредних дана, систематска акција ће се ширити од центра града према ободима.

Спроведени третмани дезинфекције прописно се обележавају у циљу обавештења на сваком улазу објекта колективног становања. Третмани дезинфекције нису опасни по станаре зграда након извођења.

У наредном период након завршетка Подбаре, Старог Града и Ламана екипе оперативаца биће усмераване на у остале делове града: Грбавицу, Адамовићево насеље, Роткварију, Телеп, Сателит, Ново насеље, Банатић, Детелинару, Клису…

Грађани треба да схвате да је овде реч о додатним мерама заштите које спроводи Град Нови Сад, и да никако не смеју да престану са применом препоручених хигијенских и санитарних мера самозаштите и превенције које треба да прекину ширење корона вируса.

Третмани дезинфекције свакодневно се изводе и у низу јавних објеката. Дезинфекција се свакодневно изводи и у пословницама ”Информтике” и других јавних предузећа, просторима свих градских управа, као и зградама судова, правобранилаштва, у Скупштини града, Градској кући, просторијама матичара, инспекција, робних резерви.

Третмани се изводе дезифицијенсом који делује на све типове вируса, бактерија и гљивица. Дезифицијенс се аплицира ручним пумпама, електричним и моторним аеросол генераторима и леђним моторним прскалицама, а у акцији дезинфекције улаза стамбених зграда оперативцима “Циклонизације” помажу и обучени оперативци ЈКП “Градско зеленило” и ЈКП Стан”.