Комисија за обележавање празника и доделу признања на данашњој седници разматрала је пристигле иницијативе за доделу Октобарске награде и Новембарске повеље Новог Сада за 2020. годину. Комисија је на данашњој седници утврдила да је благовремено, до 15. септембра 2020. године, пристигло десет предлога за кандидате за доделу Октобарске награде, односно да је благовремено, до 1. октобра 2020. године, пристигло девет предлога за кандидате за доделу Новембраске повеље.

Међу предложеним кандидатима за Октобарску награду су иноватор Миле Плавшић, књижевник и вајар Радован Ждрале, учитељица и хуманитарка Анђелка Красојевић, „Каћке новине“, архитекта Мирослав Крстоношић, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, хуманитарна фондација „Тате Новосађани“, волонтери и волонтерке Новог Сада, публициста Владимир Врговић и Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине. Комисије је утврдила да инцијатива да Медицински факултет Универзитета у Новом Саду добије високо градско признање није благовремена поднета.

Међу предложеним кандидатима за Новембарску повељу су владика бачки др Иринеј Буловић, „Каћке новине“, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду, проф. др Ратко Тошић, Градска библиотека, волонтери и волонтерке Новог Сада, Одбор за прикупљање потписа од грађана Ветерника, проф. др Теодор Ковач и новинар листа „Дневник“ Љуба Вукмановић.

Октобарска награда Новог Сада, додељује се поводом обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада, као друштвено признање за изузетне резултате у раду, дела и највиша достигнућа и остварења, постигнута у току једне или више година, у области привреде, друштвених и других делатности. Октобарска награда Новог Сада се додељује грађанину или групи грађана за заједничко дело или остварења, који раде или су радили на територији Града Новог Сада, као и предузећима, установама и другим организацијама чије је седиште на територији Града. Октобарска награда додељује се за изузетна остварења у областима науке, културе и уметности, односно свих видова стваралаштва, публицистике и новинарства у свим облицима информисања, планирања и уређења простора и насеља, архитектуре и градитељства, проналазаштва, развоја нових технологија и усвојених нових технолошких система, унапређења и заштите животне средине, просвете и развоја школарства, спорта и постигнутих спортских резултата, здравства и здравствене заштите и социјалног и хуманитарног рада. Октобарска награда се може посебно доделити ученику и студенту као појединцу или групи за заједничко остварење и резултате у научном или уметничком раду, као посебан вид друштвеног признања за стваралаштво младих на територији града.

Новембарска повeља Новог Сада, додељује се као друштвено признање за изузетне резултате и достигнућа у области привреде, друштвених и других делатности, поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Oдлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. Новембарска повеља додељују се грађанину и групи грађана, предузећима, установама и другим организацијама за неговање демократских традиција и јачању заједништва грађана и грађанки Новог Сада, привредни развој, духовно стваралаштво, здравствену и социјалну заштиту, просвету и спорт и друге делатности, хуманитарне и добротворне активности и испољавање храбрости у ванредним ситуацијама, спасавање људских живота и спречавање материјалних штета.