Изложба „Чешко стакло“, колекција коју чине реплике израђене према оригиналним предметима фирме Loetz из места Клаштерски Млин у Чешкој, отворена је вечерас у Збирци стране уметности Музеја Града Новог Сада.

Изложба је отворена у оквиру манифестације „Новосадске радости“, која промовише чешку културу у Србији, а током свечаног отварање присутнима се обратила председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, поручивши да су народи Чешке и Србије блиски својом традицијом и културом, ткали везе током историје.

– Нови Сад, који с поносом носи титулу Европске престонице културе 2021. године одувек је био место заједничког суживота многих народа и националних заједница и одувек је надалеко познат као вишенационална, мултикултурална, мултиконфесионална средина отворена за све добронамерне људе. Томе сведочи и данашња изложба. Нови Сад је место састајања и спајања свих европских и светских токова – истакла је председница градског парламента MSc Маринковић Радомировић.

Она је додала да се реплике чувених предмета од чешког сецесијског стакла природно уклапа у амбијент и дух нашег града, захваливши се власнику колекције Бориславу Шоши што је у Новом Саду приказао део своје колекције.

– Захваљујем се и свим члановима удружења „Чешка беседа Нови Сад“, који се неуморно труде да наш град још више повежу са Чешком кроз културна, национална и етничка начела – казала је MSc Маринковић Радомировић, закључивши да ће наш град наставити активно да ради на продубљивању и јачању свих облика сарадње и пријатељства два народа.

Изложени предмети понављају чувену сецесијску колекцију Phenomen, која је освојила Grand Prix на Светској изложби у Паризу 1900. године и златну медаљу на Светској изложби у Сент Луису 1904. године, а амбасадор Републике Чешке у Србији Њ.Е. Томаш Кухте истакао је велико задовољство што ће колекцију чешког стакла, симбола ове земље, имати прилике да виде Новосађани и Новосађанке.

– Драго ми је да промовишемо нашу земљу у Србији и у томе нам веома помажу чешка удружења која чувају нашу културу. Стакло је симбол Чешке, а оно је синоним за квалитет – закључио је амбасадор Кухте.

Свечаном отварању присуствоали су и председница Националног савета чешке националне мањине  Љиљана Стехлик, помоћник градоначелника Александар Петровић, директорица Музеја Града Новог Сада MSc Весна Иковић, као и власник колекције Борислав Шошо.