Акција „Дан једнаких плата“, коју Комисија за родну равноправност организује сваке године крајем новембра и почетком децембра, услед пандемије КОВИДА 19 и поштовања епидемиолошких мера, ове године промовисаће се путем електронских платформи, интернет портала и друштвених мрежа, одлучено је на данашњој седници Комисије за родну равноправност. Како је речено на седници, иако Србија бележи боље резултате у изградњи друштва једнаких могућности од многих земаља Европске уније и региона, морамо учинити заједнички напор да се постојеће стање унапреди и да се жене и мушкарци изједначе у погледу свих права, Комисија за родну равноправност жели јавности да укаже на проблем неједнаких зарада жена и мушкараца.

– Много рада и труда стоји иза сваке жене и оне су те које морају да се боре много више од мушкараца да би напредовале у било ком послу. Ситуација на локалном, покрајинском и републичком нивоу последњих година се доста променила у корист мање заступљеног пола, односно жена. Данас готово половину Владе чине жене, имамо више жена на челу градова, општина, локалних скуштинских парламената. Глас жена се више чује и у новосадском парламенту, јер имамо жену на месту председнице Скупштине града, заменицу председнице Скупштине града, као и то да 44 одсто парламента чине управо жене, а у органима извршне власти су четири жене на месту чланица Градског већа. Свакако више треба да се боримо и за положај осетљивих група, а то су жене са инвалидитетом, жртве насиља и Ромкиње – истакла је председница Комисије за родну равноправност Мирјана Василић, додајући да, без обзира на околности, треба да утичемо на свест јавности о нужности изградње равноправног друштва.

Циљ акције „Дан једнаких плата“ биће да се и ове 2020. године укаже јавности на неравноправан положај жена у погледу односа просечних зарада које остваре жене и мушкарци, а Комисија за родну равноправност још једном позива све привредне субјекте да у свом пословању учине много више за економско оснаживање жена у нашем друштву, јер без економске једнакости нема једнаких могућности за жене и мушкарце, а самим тим нема ни родне равноправности.

– Oво свакако јесте симболична акција, али симболи су увек значајни ако их прате искрена опредељења и ако се симболом заступа важан циљ, а изградња равноправног друштва је за све грађанке и грађане Србије и Новог Сада најважнији циљ – закључила је Василић.

Како је речено на седници, Град Нови Сад ће и ове године подржати кампању „16 дана активизма против насиља над женама“ и Градску кућу и сат на Петроварадинској тврђави осветлити наранџастом бојом од 25. новембра. до 10. децембра и пружити подршку свим женама жртвама насиља.