Др Владимир Петровић, епидемиолог, редовни професор на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду и директор Института за јавно здравље Војводине у Новом Саду предложен је за добитника Фебруарске награде за 2020. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника и доделу признања Града. Предлог да проф. др Владимир Петровић добије Фебруарску награду биће упућен Скупштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине града на свечаној седници градског парламента. Поред награде, голубице, на данашњој седници предложено је да новачни део Фебруарске награде износи 130 хиљада динара.

Иницијативу да високо градско признање добије проф. др Владимир Петровић поднели су Медицински факултет и ПУ „Радосно детињство“, а у образложењу је између осталог наведено да је проф. др Петровић аутор и коаутор у више од 90 научних и стручних радова и публикација, од којих преко 40 на SCI листи водећих светских часописа, те да припада групи водећих стручњака Медицинског факултета. Био је члан бројних радних група и комисија Министарства здравља Републике Србије, Покрајинског секретаријата за здравство, где је дао значајан допринос у борби против заразних болести у Новом Саду, Војводини и земљи у целини. Учествовао је и водио епидемиолошку службу Војводине у највећим епидемијама у последњих 10 година, од пандемије свињског грипа, епидемије малих богиња и пандемије КОВИД 19. Идејни је творац посебних програма у области јавног здравља на територији АП Војводине, који унапређује превентивну делатност у граду и покрајини. Кроз градске пројекте унапредио је надзор над инфекцијама Хуманим папилома вирусима, и на предлог Града, а у сарадњи са колегама из института и факултета, развио програм имунизације против ХПВ инфекција, који има сјајан одзив међу грађанима. Активан је у домаћим и међународним организацијама и удружењима, а учествовао је у бројним домаћим и међународним научним и стручним пројектима.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.