Поводом Дана државности данас је у малом изложбеном салону Музеја Војводине отворена изложба „Симболи државности на етнолошким предметима“ ауторке Љиљане Трифуновић, етнолошкиње и музејске саветнице, којој је, испред Града, присуствовала председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

На изложби су представљени предмети из збирки Етнолошког одељења Музеја који су настали на територији Војводине од 1870. године до почетке другог светског рата, већином у периоду владавине Аустроугарске монархије, када је српска тробојка била забрањена, а није било пожељно истицање српског порекла.

На отварању изложбе говориле су Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу јавно информисање и односе с верским заједницама и директорица Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац.

Државни, односно национални симболи су застава и грб који у себи носе информације о историји, традицији и вредности одређене земље. Они, пре свих других симбола, у човеку изазивају осећај припадности и заједништва. Лепота предмета који су пред нама не говори само о умећу и вештини оних који су их израдили, већ много више о жељи народа кроз векове да се и на овај начин идентификује и учини различитим од других – речено је приликом отварања Изложбе.