Председница Скуштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић посетила је данас Музеј Николе Тесле у Београду и са директорком ове установе Ивоном Јевтић разговарала о активностима Музеја, као и могућој сарадњи са новосадским установама културе.

– Верујем да је, без обзира на различите послове које обављамо, могуће наћи додирне тачке, успоставити сарадњу и реализовати неке заједничке идеје и пројекте. Да ли ће то бити кроз изложбе, публикације, предавања, манифестације, остаје да видимо, али ми смо свакако отворени за све идеје које ће допринети још већој популаризацији нашег највећег научника и проналазача – истакла је председница градске Скупштине MSc Маринковић Радомировић.

Она је подсетила да је у Новом Саду 2019. године, на иницијативу Града Новог Сада, у Културном центру организована изложба „Никола Тесла – у свом и нашем времену“, коју је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Директорка Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић надовезала се да је управо изложба од пре две године увертира за будућу сарадњу.

– Музеј је већ имао сарадњу са Новим Садом кроз изложбу „Никола Тесла – у свом и нашем времену“. Та изложба, коју је иницирао Град Нови Сад, се може посматрати и као увертира за даљу сарадњу, за потенцијалне заједничке пројекте који нас очекују у наредним годинама – казала је директора Музеја Ивона Јевтић.

Председница градског парламета такође је подсетила да је Никола Тесла први почасни грађанин Новог Сада, те да је ово признање добио давне 1936. године, поводом 80 година од Теслиног рођења, када је тадашње Градско веће Новог Сада, на свечаној седници 10. јула поменуте године, прогласило Николу Теслу за почасног грађанина. Током разговора је истакнуто и да се у Новом Саду од 2014. године, захваљујући Удружењу војвођанских учитеља, Градској библиотеци и Покрајинском Заводу за заштиту природе, сваке године од 10. јулу одржавају Дани Николе Тесле, који увек бележе добар одзив грађанства, јер људи радо слушају о нашем највећем научику и проналазачу.