Пролећни део Београдског фестивала игре у Новом Саду окончава се 14. и 15. априла игром „Мастило“, чувеног грчког уметника Димитриса Папајоануа, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Градској кући. Како је на конференцији речено, сарадња Београдског фестивала игре и Новог Сада је на високом нивоу, а председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић подсетила је да се та сарадња преноси из године у годину. Она је истакла да је фестивал и у овим изазовним временима, уз поштовање епидемиолошких мера, успео да се представи новосадској публици богатим, јединственим и садржајним програмом.

– Нови Сад носи титулу Европске престонице културе и ја сам поносна што се наш град налази на мапи овако значајних културних догађања, што баш код нас долазе највеће светске балетске групе. Захваљујући градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу култура је део стратешког развоја града и Нови Сад је у том смислу добар избор за Београдски фестивал игре. Тиме смо сви ми искрено задовољни, а сатисфакција што је наш град традиционално део фестивала игре је верујем обострана – закључила је председница градског парламента.

Она је додала да је задовољна и срећна што ће се новосадској публици представити познати грчки уметник Димитрис Папајоануо, тим пре што Српско народно позориште негује класичан балет, док ће публика сада имати прилике да ужива у другачијој, модернијој и разноврсној игри.

Управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић казао је да је велико задовољство угостити оваквог уметника. Он је, осврћући се на сарадњу са Београдским фестивалом игре, истакао уверење да ће се она наставити.

– Гостовања Београдског фестивала игре су све запаженија и све бројнија. Нови Сад има публику која воли савремени балет – поручио је др Ђерић.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг захвалила се Новом Саду, градоначелнику Милошу Вучевићу, Покрајинском секретаријату за културу, као и Српском народном позоришту на сарадњи. Она је додала да је грчки уметник Димитрис Папајоану један од најзначајнијих личности уметничке и савремен игре.

– „Мастило“ ће бити премијерно приказано у нашој земљи, док је њему ово четврти пут да са својом групом гостује у Србији – казала је Аја Јунг.

Она се осврнула и на овогодишњи фестивал, рекавши да је угостио уметнике шест земаља, а да је програм Беорадског фестивала игре пратило око 4.500 људи.

Грчки уметник Димитрис Папајоану истакао је да једва чека да види како ће новосадска публика реаговати.

– Драго ми је што је Србија место где се моји радови успешно приказују. Ми смо путујућа трупа, али волимо да се на поједина места вратимо. Београдски фестивал игре увек је био важна станица у нашим путовањима и једно је од таквих места – закључио је Димитрис Папајоану.

Игра „Мастило“ одржаће се у Српском народном позоришту, 14. и 15. априла.