Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић присуствовала је данас радном састанку са министарком за људска и мањинска права и друштвени дијалог Горданом Чомић, у оквиру којег се представници министарства састају са представницима локалних самоуправа, установа и других грађанских организација како би разменили информације и омогућили пуну примену закона из заједничких надлежности.

Радни састанка одржан је у организацији Јужнобачког управног округа, а поред представника установа, институција и организација, разговорима је присуствовао начелник округа Милан Новаковић, као и члан Градског већа за управу, прописе и урбанизам Милован Амиџић.

Председница новосадске Скупштине током састанка је истакла да је добро што ће представници локалних, окружних, покрајинских и републичких нивоа имати прилику да изнесу своја мишљења и размене искуства у областима која су за грађане од животног значаја.

– Те области су у нашој земљи регулисане и уређене законским и другим правним актима, а свака локална средина појединачно се суочава са различитим изазовима, које покушавамо да решимо на најбољи могући начин, у оквиру наших надлежности. Сарадња коју у тим настојањима остварујемо са органима на нивоу округа, покрајине и републике веома је важна у решавању свих проблема на локалном нивоу.

Та сарадња је на високом нивоу, а и овај данашњи састанак показатељ је веома консктруктивног приступа, који за крајњи циљ има побољшање квалитета и услова живота свих наших грађана – поручила је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Она је истакла уверење да је „отворен дијалог најбољи пут за проналажење решења за све проблеме у нашем друштву, а да су политички чиниоци само један од актера чији је задатак да поставе темеље међусобног уважавања и разумевања и трасирају пут ка напретку читавог друштва“.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић истакла је да је кључни разлог за обилажење управних округа то што је ово Министарство стратешки и по надлежностима алат за примену закона, као и алат за све кориснике који се налазе у надлежности овог Министарства.

– Дијалог је моћна ствар. Осим што је основни алат демократије, дијалог је процес где у једну собу зовете људе који се међусобом не подносе или не познају, али сви долазе вођени вољом да се реши нечији проблем – казала је министарка Чомић.

Она је оценила да је циљ Министaрства да повећа оцену о владавини права у Србији од стране Европске комисије за 20 процената.

Начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић казао је да ће данашњи састанак служити да, кроз дијалог, обухватимо све аспекте нашег друштва, привредни, социјални, безбедносни, права национaлних мањина и други.

– Ово јесте право место за дијалог. Скупштина Града Новог Сада, града који је био Омладинска престоница Европе, а 2022. године је Европска престоница културе, града са изузетним привредним и културним развојем, града где се сви уважавамо и поштујемо, где смо сви једнаки, без обизра на верску, националну и расну припадност – поручио је Новаковић.

Он је позвао учеснике састанка да што активније учествују у развоју својих локалних самоуправа, користећи механизме који су им на располагању.

Како је речено, до сада је оваквих састанака организовано у 15 управних округа, од 29, колико их има у Србији.