Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић посетила је изложбу „Сенке успомена“, аутора Лазара Ђембера, постављену у Збирци стране уметности Музеја Града Новог Сада.

На изложби је представљено 50-ак портрета великана домаћег глумишта, међу којима су Драган Николић, Небојша Глоговац, Мики Манојловић, Лазара Ристовски, Наташа Нинковић, Неда Спасојевић, Душица Жегарац, Беким Фехмију, Драга Бјелогрлић, Бата Живојиновић, Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Мира Фурлан, Никола Симић и други. Изложбу се заједно обишли председница Скупштине Града Новог Сада, директорица Музеје Града Весна Јовичић и аутор.

– Изузетно је лепо имати прилике погледати рад младих уметника у градским установама културе. Лазар Ђембер је један од наших најталентованијих сликара и уметника млађе генерације. Желим да се захвалим директорици Музеја Града Новог Сада на сарадњи са њим и препознавању талента који неспорно поседује. Било је задовољство обићи изложбу у друштву аутора и разговарати са њим – поручила је председница новосадске Скупштине MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Изложени портрети су цртани оловком, а према речима директорице Музеја Весне Јовичић, идеја је била да се њима „ухвати карактер глумаца“. Аутор, Лазар Ђембер, истиче да је заљубљеник у филм, што му је и била инспирација за самосталну изложбу „Сенке успомена“, тако да су домаћа кинематографија, али и лично познанство са појединим глумцима, утицале да свој рад представи новосадској публици. Како каже, „кад радим портрете, трудим се да ухватим емоцију“.

Цртежи су настали на основу фотографија, али и сцена ликова из домаћих филмова. У уводу узложбе, академски вајар Ђорђе Лазић Ћапше, истакао је да „аутор цртежа користи као предложак филмску фотографију и то је очигледно; Лазар то и не покушава да прикрије. Притом се не такмичи са фотографијом како то следбеници фотографског реализма чине. Линија је на овим цртежима слободнија, она зарања испод површине фотографије да би изнела само оно што је карактер глумца, било да је у неком лику који глуми или приватном животу“.

Изложба је отворена у оквиру Манифестације Музеји за 10, а посетиоци ће имати прилике да је погледају до септембра ове године.

Лазар Ђембер рођен је у Врбасу 1985. године. Завршио је уметничку школу „Богдан Шупут“ у Новом Саду, после које уписује и дипломира на Академији лепих уметности у Фиренци, на сликарству. Учествовао је на неколико колективних изложби у Фиренци, а ово му је прва самостална излозбу.