Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић састали су се данас у Љубљани са градоначелником главног града Словеније Зораном Јанковићем и са њим разговарали о међуградским односима и сарадњи Новог Сада и Љубљане, а главна тема разговора била је сарадња из области културе, културних институција и установа два града. Посета је организована у оквиру реализације пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе 2022“, који организује Савез Срба Словеније, а током којег ће се у наредна три месеца у свим већим градовима Словеније представити Нови Сад као Европска престоница културе.

– Повод за посету Словенији долази од једног фантастичног успеха Новог Сада, а то је добијање титуле Европске престонице културе. Сама идеја Европске престонице културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост култура европских народа, чиме се јачају везе међу народима Европе, спајају људи и земље, речју – културе. Оваква идеја ставља културу у центар друштвеног развоја, али са собом носи низ добити и привилегија. Престонице културе кроз кандидовање и одабир подстичу развој културне инфрастуктуре, чиме јачају и остали сегменти друштва који су повезани са културом, пре свега имиџ града и туризам као привредна грана – истакла је председница новосадске Скупштине током разговора са градоначелником Љубљане.

Након разговора у Градској кући, одржана је промоција пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе 2022“.

– Сарадња Словеније и Србије се остварује на многим нивоима. По правилу, економски и привредни су у центру пажње обе државе. Али и они други облици сарадње имају веома велики и јединствен значај у надоградњи добрих односа два народа. Култура је свакако један од њих. Нови Сад се дуго припремао у оквиру кандидатуре за Европску престоницу културе. То није нимало лак посао. Он изискује знање, креативност и упорност. Зато вас позивам да посетите Нови Сад. Добродошли сте. Осећајте се као код куће, јер је Нови Сад град отворен за све људе отвореног ума и срца – поручила је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић током свечаног отварања пројекта.

Након презентације, одржана је представа „Путовање са Светим Савом“. У оквиру посете главном граду Словеније, делегација Новог Сада састала се са руководством Савеза Срба Словеније.