На Фрушкој гори, са Поповице, данас је стартовао 44. Фрушкогорски маратон, а учесници ће данас и сутра имати прилику да се опробају стазама ове спортско такмичарско-рекреативне манифестације.

Фрушкогорски маратон отворила је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, поручивши да је оваj маратон наша најстарија спортско такмичарско-рекреативна манифестација, а како је реч о међународном догађају, „можемо с поносом истаћи да је то и један од најстаријих маратона овог типа у Европи“.

– То нам даје за право да будемо поносни што генерацијама чувамо традицију спортског духа и рекреације, који уједно промовишу здрав живот и природу, али и културно-историјско наслеђе. Дуж стаза маратона учесници имају прилике да виде бројне српске средњовековне манастире,  фрушкорске засеоке, туристичке садржаје, али и природне лепоте Фрушке горе, шуме, потоке, слапове, највиши врх. Заузврат, наша прелепа Фрушка гора од свих нас очекује да је и даље чувамо, бринемо о њеној лепоти и чистоћи. Многе генерације, не само Новосађана, имало је прилику да посети обронке Фрушке горе и буде део историје Фрушкогорског маратона. Они који први пут дођу, већ на самом старту, овде на Поповици, сведоче оправданој популарности ове манифестације. Зато вам желим да са лакоћом и уживањем постигнете зацртане циљеве, да се забавите и, уз много позитивне енергије, проведете један пријатан викенд – истакла је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Фрушкогорски маратон траје данас и сутра, када ће најсмелији окончати најдуже стазе. Најдужа стаза је ултра екстремни маратон од 134,3 километара, а најкраћа је стаза радости и задовољства од 4,1 км и приправнички мини маратон од 10,14 километара. Ове године учесницима маратона је на располагању 19 стаза.