Новосадски маратон, 29. по реду, одржаће се у недељу, 10. октобра, а старт главне трке заказан је за 10 часова испред Дома војске, у Улици Милоша Бајића. Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић,

на данашњој конференцији за новинаре изјавила је да је у организацији ове такмичарско спортско-рекреативне манифестације укључен велики број градских предузећа, установа и управа, али и других институција.

– Tрадиционално, почетком јесени припремамо се за Новосадски маратон, једне од најстаријих такмичарско спортско-рекреативних манифестација у граду. Устаљена пракса је да маратону претходе састанци ради организације Новосадског маратона и институције и установе које учествују у томе дају озбиљан допринос одржавању ове манифестације. Зато желим да им се захвалим, јер без њих не би било могуће организовати маратон – истакла је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Она је додала да Нови Сад има дугу традицију маратонских трка, јер се поред Новосадског маратона, свако пролеће одржава и полумаратон.

– Град је одавно препознао значај ових манифестација и отуда подршка за њихово одржавање. Природно је и очекује се да локална политика заступа промоцију здравог живота и спорта, а посебно физичке активности младих – подвукла је председница новосадске Скупштине.

Она је позвала Новосађанке и Новосађане да дођу и учествују на некој од трка Новосадског маратона, али и апеловала на возаче да имају стрпљења што ће поједине улице бити затворене за саобраћај током маратона.

– Морамо имати на уму да се Новосадски маратон одржава једном годишње и да тада треба пружити учесницима подршку и услове да се такмиче – закључила је председница градског парламента MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Димитрије Долга из Новосадског маратона истакао је да се за неку од трка овогодишње манифестације пријавило више од 650 такмичара, што је, услед околности због пандемије, одличан број. Он је казао да ће се водити рачуна о дистанци учесника пре почетка трка, као и да је обезбеђено довољно воде за сваког учесника. Долга се захвалио граду на подршци, рекавши да би без те подршке било немогуће организовати манифестацију.

– У договору са саобраћајном полицијом одлучили смо да траса маратона заузима што мање саобраћајница, како би што мање улица било затворено за саобраћај – предочио је Долга.

Координаторка дечијих трка Новосадског маратона Данијела Игњатић позвала је децу да заједно са родитељима или васпитачима узму учешће у Дечијој трци.

– Ово ће деци бити прилика да прођу једним делом маратонске трасе и осете атмосферу маратона. Важно је учествовати и створити позитивну слику о спорту и здравим стиловима живота – казала је Игњатић.

Старт маратона заказан је за недељу, 10. октобра у 10 часова, поред Дома војске, док ће остале трке стартовати у размацима, а међу њима су полумаратон (21 км), као и трка на 10 и 5 километара. У последње две могу да учествују и они који практикују ходање са штаповима.

Траса маратона иде Београдским кејом, Кејом Жртава рације, Булеваром цара Лазара, Улицом др Симе Милoшевића, др Илије Ђуричића, др Зорана Ђинђића, Јиречекoвом, Фрушкoгoрском и Булеваром деспoта Стефана.