Свечана седница Скупштине Града Новог Сада, на којој ће се донети одлуке о додели Октобарске награде и Новембарске повеље за 2021. годину, одржаће се сутра у Великој сали Скупштине АП Војводине, најавила је на данашњој конференцији за новинаре председница новосадског парламента MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Како је објаснила, Комисија за обележавање празника и доделу признања Града, предложила је три лауреата за Октобарску награду и пет за Новембарску повељу.

– За Октобарску награду предложени су Техничка школа „Павле Савић“, затим наша стонотенисерка и параолимпијка Борислава Перић – Ранковић и постхумно фотограф Јарослав Пап – прецизирала је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Она је образложила да је Техничка школа „Павле Савић“ предложена због постигнутих остварења у области просвете и развоја школства и доприноса реформи средњег стручног образовања, а поводом 60 година од оснивања.

– Нашој стонотенисерки и параолимпијки Борислави Перић – Ранковић награда се додељује за врхунске резултате у области спорта, постигнуте у земљи и на европским, светским и олимпијским такмичењима, којима доказује да се мотивисаношћу, непоколебљивошћу и позитивним духом постаје шампион у животу, а недавно преминулом Јарославу Папу награда се додељује постхумно за изузетно стваралаштво остварено оштрим оком, кроз непоновљиве фото-приче, које најлепши албум Новог Сада и уметност тренутка у земљи и свету чине препознатљивим – казала је председница новосадске Скупштине.

Како је даље истакла, за Новембарску повељу предложени су ЈКП „Новосадска топлана“, Предшколска установа „Радосно детињство“, Црвени крст Новог Сада, председник и активиста Новосадске бициклистичке иницијативе Марко Трифковићу и Установа за израду таписерија „Атеља 61“.

– „Новосадска топлана“ високо градско признање предложена је за резултате рада остварене током 60 година од оснивања и развоја најмодернијег система даљинске енергије. Предшколска установа „Радосно детињство“ Новембарску повељу заслужује за успешан и квалитетан стручан рад и несебично залагање у васпитању најмлађих суграђана. Црвеном крсту Новог Сада награда се додељује за хуманитаран рад племенитих људи, поводом 140 година од оснивања. Марку Трифковићу Новембарска повеља се додељује за неуморни бициклистички активизам, којим доприноси подизању грађанске свести о еколошком и здравственом значају коришћења бицикла, а „Атељеу 61“ високо градско признање се додељује за оригиналан и уметнички израз у сједињавању традиционалног ткања и савремене уметности – објаснила је MSc Јелена Маринковић Радомировић, истичући наду да ће да Скупштина Града Новог Сада позитивно да се изјасни на предложене кандидатуре, јер је реч о „установама и институцијама, као и појединцима који су истински допринели развоју, животу и представљању нашег града у претходном периоду, али и уопште“.

Она се осврнула и на важне датуме због којих су установљена највиша градска признања, поручивши да су они важни за Нови Сад, АП Војводину и Србију.

– Нови Сад, 23. октобар, 9. новембар и 25. новембар, обележава као најзначајније у својој историји. Ови датуми су у различитим историјским тренуцима доносили слободу на овим просторима. Слободу која је увек била скупо плаћена. Прво у Првом, потом у Другом светском рату. У овим значајним датумима постављен је темељ развоја и заједништва, темељ онога што и данас развијамо и градимо. Зато градска признања која су установљена у част овим датумима и догађајима представљају велику част за лауреате – закључила је председница Скупштине Града Новог Сада.