Женска одборничка мрежа Скупштине општине Сремски Карловци, коју чине одборнице општинског парламента, данас је одржала конститутивну и радну седницу, на којој је донет Пословник овог радног тела.

Конститутивној седници Женске одборничке мрежа Скупштине општине Сремски Карловци присуствовала је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић. Oснивање Женске одборничке мреже подржао је и председник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић, као и координаторка Женске одборничке мреже новосадске Скупштине Мирјана Василић.

– Иако је Одборничка мрежа жена замишљено као радно тело неформалног типа, то ни у ком случају не треба да вас обесхрабри у покушајима и настојањима да ваше основне циљеве остварите кроз формалне, званичне институције и установе, а пре свега у пракси – поручила је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Она је подсетила да је рад у Женској одборничкој мрежи волонтерски, али и да је то „мотив више да се добро организујете, без обзира на страначку припадност“.

– Циљеви који су пред вама су шаролики и односе се на разне сфере друштва: од здравља жена и породице, сузбијање насиља над женама, економско оснаживање жена, образовање жена и многи други. Сви они имају заједнички именилац, а то је подстицај жена у развоју савременог друштва и прихватање родне равноправности – поручила је председница новосадског парламента.

Она је подвукла да је у Србији последњих година дошло до изузетног и осетног побољшања положаја жена.

– Сопствени пример, да сам као жена на функцији председнице Скупштине Града Новог Сада, довољно говори томе у прилог. Данас је женама дата могућност да се професионално развијају у мери у којој желе и у правцу у којем иду њихове амбиције – закључила је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Председник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић подржао је оснивање Женске одборничке мреже, додајући да ће знање Женске одборничке мреже новосадске Скупштине бити потребно за новоформирано радно тело.

– Као мања локална самоуправа гледамо на вашу као једну од најбољих у Србији – рекао је Петковић.

Координаторка Женске одборничке мреже новосадске Скупштине Мирјана Василић исказала је подршку колегиницама из Сремских Карловаца, поручивши да је веома битно да се иступи према грађанкама и да искористе све моделе објављивања како би се приближили женама са идејама, иницијативама и предлозима.

Женској одборничкој мрежи приступило је седам одборница. За координаторку Женске одборничке мреже на данашњој конститутивној седници изабрана је Светлана Бауер, а за њену заменицу Милка Шестан. Новоизабрана координаторка истакла је захвалност за пружену подршку.