Изложба „Словачка душа“, предмета који су се традиционално израђивали и употребљавали у домовима Словака у Војводини, отворена је данас у галерији Културног центра Кисач.

На изложби су представљени ћилими, прекривачи, народне ношње, шкриње и остали предмети, а отварању изложбе присуствовала је заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, која се обратила присутнима и пренела поздраве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

– Наша покрајина Војводина одувек је била позната и препозната као дом и место заједничког суживота бројних различитих заједница, чије специфичности одређују различити језици, конфесије или етничка припадност, као регија која поседује велико богатство култура, које се на њеном простору вековима прожимају и међусобно обогаћују. Данас у Србији и Војводини живи и бројна словачка заједница, која је током више од два века очувала и изградила властиту аутохтону културу – поручила је заменица председнице новосадског парламента Кристина Караић

Она је додала да се о организованом културном животу овдашњих Словака у прошлости и данас може говорити и кроз причу о њиховом животу и раду у бројним војвођанским местима, али и кроз причу о богатом и плодном деловању словачких културних установа.

– Културни центар у Кисачу већ годинама на себе преузима одговорност за сврсисходно и адекватно очување и неговање традиционалних елемената у културном стваралаштву, пошто је темељ идентитета словачке националне мањине на овим просторима управо културни идентитет – поручила је Караић.

Она је подсетила да је данашња изложба само један у низу догађаја организованих под окриљем ове установе, „у жељи да се широј јавности покаже само мали део богатог културног стваралаштва војвођанских Словака“.

– Сигурна сам да ћете уживати у њој и позивам вас да је обиђете – закључила је заменица председнице Скупштине Града Новог Сада.

Након отварања изложбе, у Културном центру Кисач, одиграна је представа „Мит о Велесу и Морени“.