Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, поводом давања помена седмочланој посади, пилотима страдалим у авинској несрећи који су преносили хуманитрану помоћ Јерменији 1988. године, положила је данас венац на новосадски хачкар.

– Данас обележавамо тужан дан, дан када су најплеменитија дела, настала из најљудскијих обзира и побуда, нажалост потпала у сенку велике трагедије и несреће. Тог 12. децембра 1988. године у несрећи приликом пада авиона погинула је седмочлана посада, која је допремала хуманитарну помоћ из наше земље становништву угроженом катастрофалним земљотресом који је погодио Јерменију. Данас се на овом месту са сетом и са великим поштовањем сећамо српских пилота и истовремено захваљујемо јерменском народу који саосећа и дели нашу тугу – казала је председница новосадског парламента.

Она је додала да у данашњем сећању на погинуле пилоте треба да се подсетимо да племенитост и хуманост чине свет бољим.

– Будимо спремни да помогнемо другом у невољи, јер доброта никад није узалуд дата. Данас је дан када, упркос жалости, истичемо пријатељство са јерменким народом и истрајност да помогнемо једни другима – поручила је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Венце на новосадски хачакар положили су и потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, наченик Јужнобачког округа Милан Новаковић, представници Војске Србије и Новосађанка јерменског порекла и представница грађанског иницијативног одбора за обележавање помена Аракси Микаелијан.

Новосадски хачкар, јерменски карактеристичан споменик, представља уједно и захвалност Новом Саду за пружање уточишта избеглим Јерменима 1739. године.