Годишње признање Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, у категорији Родно одговорно буџетирање, додељено је данас Граду Новом Сад. Награду је примила председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Mаринковић Радомировић на свечаности у Влади Србије,

а годишња признања за унапређење родне равноправности на локалном нивоу уручила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић.

– Нови Сад чини доста тога на унапређењу родне равноправности и то је пре свега заслуга градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који такву политику заступа. Награда коју примам у име градоначелника није прво признање које наш град добија, а долази из сфере промовисања и јачања родне равноправности. Међутим, ова награда је доказ да имамо континуитет у таквим политикама – поручила је председница новосадске Скупштине MSc Јелена Mаринковић Радомировић.

Она је додала да Нови Сад годинама уназад посвећује веома много пажње родном буџетирању, пре свега према незапосленим женама.

– На почетку је интересовање било мало, а сада је све више одважних жена које аплицирају за субвенције са својим бизнис идејама. Успех је још већи када се имају у виду изазови у време пандемије. Поред тога, Нови Сад подржава и финансира и друге пројекте које за циљ имају унапређење и промоцију женског предузетништва, а све то заједно чини да смо препознати као средина са родно одговорним буџетирањем – закључила је председница новосадског парламента.

Како је речено на додели признања, Влада Републике Србије је поставила област родне равноправности међу приоритетне области структурних реформи и јавних политика, а локална самоуправа, у оквиру својих надлежности, осигурава родну равноправност и постизање једнаких могућности на локалном нивоу.

Признања која су данас уручена локалним самоуправама додељују се за механизме за родну равноправност, а додељује их Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), а уз финансијску подршку Европске уније, у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“.

Признања се додељују ради промоције локалних самоуправа као примера добре праксе и овогодишња су трећа по реду признања локалним самоуправама које су својим радом и залагањем допринели унапређењу родне равноправности и побољшању положаја жена у локалним заједницама.