Композитор Стеван Дивјаковић предложен је за добитника Фебруарске награде за 2021. годину, одлучено је на данашњој седници Комисије за обележавање празника и доделу признања Града. Предлог да Стеван Дивјаковић добије Фебруарску награду биће упућен Скупштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине града на свечаној седници градског парламента. Поред награде, голубице, на данашњој седници предложено је да новачни део Фебруарске награде износи 130 хиљада динара.

Иницијативу да високо градско признање добије композитор Стеван Дивјаковић поднело је Удружење композитора Војводине, уз подршку Српског народног позоришта, Музичке омладине Новог Сада, Војвођанског симфонијског оркестра и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

У образложењу иницијативе, између осталог је наведено да је Стеван Дивјаковић, композитор и културни делатник, током читавог живота предано радио не само у пољу музичког стваралаштва, него и у пољу организације музичког живота.

Стеван Дивјаковић рођен је 25. јула 1953. године у Новом Саду. Дипломирао је, а потом и магистрирао на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Рудолфа Бручија. Радио је као професор и директор Музичке школе „Исидор Бајић“ од 1980. до 1995. године. Један је од оснивача чувеног фестивала уметничке музике у Новом Саду НОМУС-а. Био је управник Српског народног позоришта од 1995. до 2000. године. У периоду од 2003. до 2018. ангажован је као професор, а потом и директор Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду.

У образложењу иницијативе се наводи још и да је делатност Стевана Дивјаковића многострана, богата и представља овог уметника не само као успешног композитора, већ и као културног посленика. Бројне награде и признања, пословни ангажман који је резултирао унапређењем квалитета манифестације каква је НОМУС, већ и положај институција за неговање музичке уметности као што су Музичка школа „Исидор Бајић“ и Српско народно позориште, представљају Стевана Дивјаковића као харизматичну личност, спремну за стварање новог, другачијег културног простора наше средине, каже се у образложењу. Композиције Стевана Дивјаковића се изводе у готово свим земљама Европе, у престижним концертним дворанама.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.