Национални празник Русина, обележен је вечерас у Српском народном позоришту, а свечаности је присуствовала председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Национални празник Русини славе поводом 17. јануара 1751. године, када је администратор Франц Јозеф де Редл, у име Хабсбуршке монархије, потписао уговор о насељавању коморске пустаре Велики Крстур и тако означио велику и веома значајну прекретницу у даљем развоју ове националне заједнице.

Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић поздравила је присутне у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Она је напоменула да је ово поднебље, стицајем историјских околности, вековима дом многих народа и нација.

– Из те околности произишла је и највећа вредност овог региона, а то је својеврсна и изузетна толерантност, поштовање права на различитост, поштовање и разумевање других, другачијих културних идентитета и отворена комуникација међу њима. Русини на овим просторима живе од половини 18. века и неодвојиви су део нашег заједничког културног, историјског, вишенационалног идентитета, богатства различитости и традиције на коју смо с разлогом поносни и коју сви заједно желимо да сачувамо и оставимо у наслеђе генерацијама које долазе – истакла је председница градског парламента.

Она је додала да мултикултуралност није само питање историје и традиције, већ је то и савремено питање.

– Граду Новом Саду није без разлога припала престижна титула Европске престонице културе. Она је, између осталог, доказ да су и највиши европски ауторитети били сложни у мишљењу да наша “српска Атина” представља заиста Европу у малом у оном најпозитивнијем смислу. И мени, као председници Скупштине Града Новог Сада, је од изузетног значаја и веома драго што Нови Сад наставља да негује ове вредности, што подржавамо и ослањамо се једни на друге у нашем заједничком дому, у нашем заједничком граду – поручила је председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

На свечаности поводом националног празника Русина присутнима су се обратиле и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским зајеницама Драгана Милошевић.