Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић примила је данас у градском парламенту нерезиденцијалног амбасадора Републике Јерменије у Србији са седиштем у Прагу Ашота Ховакимиана. Разговорима је присуствовао и други секретар амбасаде Јерменије Агоп Саргсјан.

Тема разговора била је успостављање сарадње са амбасадом Јерменије, као и градовима ове земље.

Председница Скупштине Града Новог Сада упознала је амбасадора са радом и активностима градског парламента. Она је истакла да је Нови Сад увек отворен за сарадњу, а с обзиром да је Нови Сад културни, привредни, административни, образовни и научни центар АП Војводине и региона, сарадња је могућа у разним областима са градовима из других земаља.

Како је Нови Сад Европска престоница културе, посебан акценат током разговора дат је овој области, а председница новосадске Скупштине је истакла могућу сарадњу како кроз установе и институције које се баве културом, тако и кроз учествовање и реализацију пројеката из културе. Она је, такође, подсетила да је Нови Сад град младих, те да је наш град недавно био Омладинска престоница Европе. Навела је да је сарадња градова свакако одраз односа између држава, а Јерменија и Србија су традиционални и међусобом поштовани пријатељи.

Амбасадор Јерменије упознао је председницу Скупштине Града Новог Сада са историјом Јерменије, земље са богатим и древним културно-историјским наслеђем. Он је истакао да сличан менталитет два народа може бити корак ближе за различите заједничке пројекте у области културе, науке и привреде.

Амбасадор Јерменије Ашот Ховакимиан и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић сложили су се да је данашња посета свакако значајан корак ка дефинисању и успостављању сарадње између градова, али истовремено и потврда преданости и истрајности у очувању и неговању пријатељства две државе и два народа.