Више од хиљаду тркача из земље и мањим делом из иностранства стартоваће у недељу, 27. марта, са Трга слободе у 11 часова, када се означи почетак 29. Новосадског полумаратона. Поред главне трке, од 21,097 километара, учеснице и учесници ће имати прилике да трче и краће стазе од 10 и пет километара, док је за оне млађе, основце и средњошколце, као и бебе, такође организован спортски програм, речено је на данашњој конференцији за новинаре. Председница Скупштине Града Новог Сада и председница Организационог одбора Новосадског полумаратона MSc Јелена Маринковић Радомировић истакла је очекивања да ће трке Новосадског полумаратона проћи у најбољем реду, а да је Организациони одбор учинио све како би се тркачи у недељу осећали пријатно и били фокусирани на трку.

– Податак да се у недељу одржава 29. полумаратон довољно говори о томе колико су предстојећа трка, али и маратон који се одржава на јесен веома важне за Нови Сад. Наш град има дугу традицију одржавања полумартона и оно што је битно јесте да ова трка није само трка у којој учествују професионалци него и велики број рекреативаца, као и деце основног и средњошколског узраста. Поред такмичарског дела, за град је веома важно што кроз одржавање полумаратона промовишемо рекреативни спорт и здрав однос према животу – поручила је председница градског парламента MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Као председница Организационог одбора полумаратона она се осврнула на организовање и координацију градских предузећа и установа, али и других институција, без којих „не би било могуће организовати овакву спортску манифестацију“.

– Имамо њихову озбиљну подршку и свако од њих доприноси из свог дела посла да се трка организује тако да траса буде сређена, а учесници сигурни – закључила је MSc Маринковић Радомировић.

Она је позвала Новосађанке и Новосађане да у недељу учествују у некој од трка полумаратона, апелујући на возаче да имају стрпљења и преусмере се на алтернативне саобраћајнице док траје трка.

Димитрије Долга из Новосадског полумаратона истакао је да се за недељу пријавило више од хиљаду учесница и учесника, од чега око 500 на полумаратонску трку. Он је додао да учествује и неколико десетина странаца, углавном из земаља окружења: Хрватске, БиХ, Словеније, Румуније и Северне Македоније.

Он је објаснио да ће се трке основаца и средњошколаца одржати искључиво у пешачкој зони. Такође, за учеснике трка организована су два места за окреп на стазама и једно на циљ.

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић казао је да 50 волонтера ове организације помаже и биће распоређено током недељне трке. Он је рекао да Црвени крст учествује у органозовању маратона и полумаратона од прве трке, па све до данас и да је велика част бити део манифестације која промовише здравље и здрав стил живота.

Траса полумаратонске трке иде од Трга слободе, Змај Јовином и Дунавском улицом, Кејом жртава рације, Булеваром цара Лазара, Улицом др Симе Милошевића, Јиричековом, Фрушкогорском, Булеваром деспота Стефана и Београдским кејом.