Шести фестивал кратких позоришних форми за децу „Театар на дар“ отворен је данас у Културној станици „Барка“, а фестивал је отворила председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Фестивалски програм почео је јуче радионицама за децу, а данас, након отварања, уследиле су кратке позоришне представе за најмлађе. Отварајући фестивал, председница новосадског парламента подсетила је младу публику да је Нови Сад ове године Европска престоница културе.

– Читава година биће у знаку културних догађаја и манифестација и у свим тим дешавањима, посебно место заузимају деца. И то са великим разлогом. Стварајући навику за културу од малих ногу, деца ће, кад одрасту, организовати своју средину са вредностима далеко вишим него у да то чине без културе. Култура код деце ствара разумевање сврхе, подстиче креативни дух, вештине, независност и храброст. Све оно што је деци потребно приликом одрастања и стасавања – казала је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Она је додала да ће Нови Сад увек подржавати овакве манифестације.

– Нека деца уче, нека се оплемењују кроз игру и културу. Нека се упознају са емоцијама које доноси позориште. И нека уживају у томе. Сигурна сам да ће вам бити лепо и да ће вам остати лепо сећање и успомена на годину када је наш град био европска престоница културе – поручила је председница Скупштине Града Новог Сада.

Сандра Стојков, из организације фестивала, рекла је да од почетка организовања новосадска позоришта учествују у манифестацији, а да је ове године посебан гост Бранко Коцкица. Она је додала да ће се поред представа, деца забављати кроз анимације, радионице и друге садржаје за младе.

Током отварања „Театар на дар“, председница Скупштине Града Новог Сада примила је и захвалницу фестивала градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу.