Фртаљ маратон, други по реду, одржаће се у недељу, 12. јуна, а старт трке заказан је у Улици Милоша Бајића (код Дома Војске) са почетком у 9:30 часова. Учесницима ће на располагању бити две трке, једна од пет и друга од 10 километара, а како је на данашњој конференцији за новинаре најавила председница Скупштине Града Новог Сада и председница Организационог одбора MSc Јелена Маринковић Радомировић, Фртаљ маратон је одлична прилика за све љубитеље трчања да се опробају, али и увертира за јубиларни 30. Новосадски маратон који се одржава на јесен.

– За разлику од маратона и полумаратона, Фртаљ маратон се организује по други пут у Новом Саду, али то наравно не умањује његов значај. Верујем да ће и ова трка постати традиционална. Град Нови Сад је подржао организацију овог спортског догађаја. Градске службе, предузећа и установе пружили су неопходну помоћ и подршку у одржавању Фртаљ маратона. Свако од њих доприноси из свог дела посла да се трка организује и спроведе на начин да сви учесници буду безбедни и да сигурно стигну до циља. Због тога се свима који помажу у организацији трке захваљујем, јер значај и популарност спортских манифестација не чини само такмичење, већ и чињеница да се сви учесници осећају пријатно и релаксирано – поручила је председница новосадске Скупштине MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Она је позвала Новосађанке и Новосађане да учествују на Фртаљ маратону, а возаче да у недељу имају разумевања што ће поједине саобраћајнице бити до поднева затворене за саобраћај.

Подсекретарка Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Аранка Биндер истакла је да овакве манифестације покрећу све оне који се рекреативно баве спортом. Она је додала да јој је част што поново може да буде део организације спортског догађаја који промовише здрав живот и спорт.

Члан Организационог одбора Фртаљ маратона Димитрије Долга објаснио је да је стаза дугачака пет километара, тако де се трчи један, односно два круга. Он се захвалио градским предузећима и установама, као и свима који учествују у организовању маратона, јер помажу у свим аспектима одржавања трке. Навео је да је обезбеђна довољна количина воде и енергетских напитака за учеснике трка у недељу.

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић казао је да ће 20 волонтера ове организације бити на располагању током Фртаљ маратона. Он је рекао да Црвени крст учествује у органозовању маратона и полумаратона од самог почетка и да је велика част што су све време део манифестације која промовише спорт и здравље.

Траса стаза Фртаљ маратона иде од раскрнице Улице Милоша Бајића и Београдског кеја, даље Кејом жртава рације, Булеваром цара Лазара, све до раскрснице са Стражиловском, где се тркачи враћају назад истом рутом до раскрнице Београдског кеја и Улице Бајчи Жилинског, те назад до циља у Милоша Бајића.